Elégedetlen a Facebook és a YouTube bíráskodásával az amerikai kormány

A Fehér Ház az oltásokkal kapcsolatos tévinformációk terjedése miatt okolja a Facebookot és a YouTube-ot.

Az amerikai Fehér Ház állásfoglalása szerint a Facebook és a YouTube is felelős a koronavírussal szembeni védőoltásokkal kapcsolatos tévinformációk terjedésének aggasztó ténye miatt.

Emellett jól értesült források azt is tudni vélik, hogy az amerikai kormány szerint egyik cég sem tesz eleget a tévinformációk megfékezése érdekében.

Nagyjából egy hete Joe Biden elnök arról beszélt, hogy mivel a Facebook és a többi közösségi cég nem állítják meg a tévinformációkat, „megölik” az embereket. Később már óvatosabban fogalmazott.

Egyes vezetők szerint a gond a nem egységes szabályozással van, minden platform maga dönti el például, mi számít tévinformációnak, ezzel pedig a Fehér Ház elégedetlen. Egy meg nem nevezett hivatalnok szerint a Facebook és a YouTube maga a bíró, az esküdtszék és a hóhér is, ha arról van szó, mi jelenik meg a platformjukon.

A jelentések szerint a Biden-kormány számára nagy gondot jelentenek az olyan álhírek, amelyek szerint a vakcinák hatástalanok, esetleg mikrochipek vannak bennük vagy pedig meddőséget okoznak a nőknél. Joe Biden mellett az Egyesült Államok tiszti főorvosa, Vivek Murthy és a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki is hangoztatta, hogy a hazugságok terjesztése miatt nehezebb megküzdeni a járvánnyal, és életeket menteni.

A CCDH jelentése szerint a tévinformációk kétharmada a vakcinaellenesség terén 12 fiókból indult, ebből 6 még mindig aktív a YouTube-on. Azt szeretnék, ha mindenhol többet tennének a pontatlan információk terjedésének megállításáért.

A YouTube a videók tartalma alapján töröl a platformról, szükség esetén véglegesen tiltja a fiókokat is. Így tesz a cég tájékoztatása szerint a további, fennmaradó esetekben is, ezen felül hiteles egészségügyi információkat is ígér a vállalat. A Facebooktól azt akarta megtudni a kormány, hogy mennyi tévinformáció kering a platformján, ki látja azokat, mit tesz a cég ez ellen, továbbá honnan tudja, hogy az intézkedéseinek van eredménye is. A Facebook válaszával nem voltak elégedettek, ugyanakkor a Facebook többek között azt állítja, hogy a felhasználói nagy arányban fogadják el az oltást. A Biden-kormány amiatt aggódik, hogy ezek a platformok vagy hazudnak vagy pedig elrejtik az igazságot, és nem veszik komolyan a helyzetet, továbbá nem is vizsgálják mélyen, hogy mi zajlik a platformjukon. Mindez pedig az állásfoglalás szerint minden megoldásukat eleve megkérdőjelezi.

Azóta történt

Előzmények