A Giphy eladására kényszeríthetik a Facebookot

A brit versenyhatóságnak nem tetszik a helyzet, a jelentések szerint akár a Giphy eladására is kényszeríthetik a közösségi óriást.

Nagy-Britannia versenyhatósága a jelentések szerint akár a GIF-ekre specializálódott Giphy eladására is kényszerítheti hamarosan a Facebookot, ugyanis a nyomozása szerint a két cég közötti megállapodás árt a reklámpiacnak.

A Facebook még tavaly májusban vette meg a Giphyt, majd integrálta az Instagramba. A jelentések szerint 400 millió dolláros üzletről volt szó.

A brit CMA még januárban kezdte el vizsgálni a felvásárlást, áprilisban pedig nagyobb mélységekben kezdtek kutakodni.

A CMA szerint a Giphy felvásárlásával a Facebook kivonhatja a GIF-eket a rivális platformokról, vagy több felhasználói adathoz kötheti azok elérését. Ezzel együtt úgy vélik, a Facebook egyik lehetséges kihívója is eltűnt.

A CMA azt is állítja, hogy a felvásárlás előtt a Giphy terjeszkedett volna a fizetős reklámszolgáltatások piacán, a Facebook azonban ezen terveket keresztülhúzta, az együttműködéseket is megszüntette.

A Facebook nem ért egyet a CMA állításaival, szerintük ezeket semmi nem támasztja alá, az egyedülés az emberek és cégek érdekeit szolgálta. A jövőben segítenék a CMA további vizsgálatát.

A CMA további hatóságok együttműködését kérte a vizsgálatokhoz.

Azóta történt

Előzmények