Nagyon súlyos kritikát fogalmazott meg Joe Biden a Facebookkal szemben

Biden elnök szerint a közösségi platformok „megölik az embereket” azzal, hogy tévinformációk terjesztését segítik a koronavírusról.

Joe Biden amerikai elnök nemrég arról beszélt, hogy a Facebook és a többi közösségi médiás platform „megölik az embereket” azzal, hogy lehetővé teszik a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos tévinformációk terjedését. Hozzátette, hogy világjárvány már csak azok között van, akik nincsenek beoltva, majd megismételte, hogy a közösségi oldalak megölik az embereket a hozzáállásukkal.

A Facebook azzal védekezett, hogy a gyakorlat szerint ez nem így van: Guy Rosen alelnök azt mondja, az amerikai Facebook-felhasználók 85 százaléka be van oltva vagy kéri majd az oltást. Rosen szerint nem a Facebook az oka, hogy Biden oltási tervét nem sikerült tartani (július 4-re akarták az amerikaiak 70 százalékát beoltani), és annak sem, hogy megszaporodtak a fertőzöttek és a halálesetek az alacsony oltottságú területeken.

A kutatók és törvényhozók régóta vádolják a Facebookot azzal, hogy nem tud gátat szabni a káros tartalmaknak (amelyek keringenek a többi platformon is persze, mint a Twitter, YouTube vagy TikTok). A Facebook azt mondja, szabályokat hozott konkrét hamis állítások ellen, és megbízható információkat szolgáltat az embereknek.

Frissítés

Miután Biden kijelentése nagy port kavart a médiában, később már sokkal enyhébben beszélt a témáról az amerikai elnök. Elmondta, hogy nem a Facebookra célzott a kijelentésével, hanem egy tucat felhasználót vádolt meg, akik a legnagyobb mennyiségű tévinformációt terjesztik a platformon. Mint mondta, nem a Facebook öli meg az embereket, hanem az a 12 ember, akik terjesztik a tévinformációkat. Aki figyel erre, annak árt ez, mert embereket öl a rossz információ. Elmondta azt is, hogy reméli, hogy a Facebook többet tesz a tévinformáció terjedésének megállításáért.

Azóta történt

Előzmények