A magyar kormány kérdésekkel fordult a Facebook helyi vezetőjéhez

Az igazságügyi miniszter az átláthatóságot és a számonkérhetőséget szeretné érvényesíteni.

A Digitális Szabadság Bizottság levélben fordult a Facebook regionális igazgatójához, annak tisztázása érdekében, hogy a közösségi oldal felügyelőbizottságának eljárásában teljesülnek-e az átláthatóság és a politikai semlegesség követelményei – közölte az igazságügyi miniszter kedden Facebook-oldalán.

Varga Judit bejegyzésében jelezte: a koronavírus-járvány alatt sem szünetelt a munka a Digitális Szabadság Bizottságban. A tárcavezető fontos fejleménynek nevezte, hogy felállították a Facebook felügyelőbizottságát, „amely sajtóinformációk szerint az online térben közzétett tartalmak eltávolításával, felülvizsgálatával foglalkozik”.

Varga Judit erről leszögezte: mindenképpen tisztázni kell, hogy a felügyelőbizottság eljárásában az átláthatóság és a politikai semlegesség követelményei teljesülnek-e, illetve, hogy a testület milyen viszonyban áll a jogviták eldöntésére egyébként hatáskörrel rendelkező nemzeti bíróságokkal. Hozzátette: ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében levéllel fordultak a Facebook regionális igazgatójához.

A miniszter beszámolt arról is, hogy időközben elkészült a Magyarországon leginkább elterjedt digitális platformok adatkezelési gyakorlatának jellegzetességeit taglaló online útmutató, amelynek elsődleges célja a felhasználói tudatosság növelése. Azt írta: „a bizottság munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban”, minthogy az elmúlt időszakban több tucat állampolgári visszajelzés érkezett, amelyek számos esetben épp az online felületek átláthatatlan működését és cenzúráját kifogásolták.

Az igazságügyi tárca vezetője felidézte, hogy a Digitális Szabadság Bizottságot azzal a céllal hozták létre, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálják: „Éppen ezért olyan demokratikus alapértékeket szeretnénk viszontlátni a nagy techcégek működésében, mint az átláthatóság és a számonkérhetőség” – olvasható az igazságügyi miniszter bejegyzésében.

Azóta történt

Előzmények