Hirdetés

A Facebook bepereli az Európai Bizottságot

Az amerikai vállalatnak paradox módon adatvédelmi panaszai vannak.

Hétfőn belső forrásokra hivatkozva egy brüsszeli hírügynökség, az MLex írta meg, hogy a Facebook pert indított az Európai Bizottság (EB) ellen az Európai Unió Bíróságán.

Hirdetés

Ezt az értesülést kedden a vállalat vezető jogi képviselője, Tim Lamb közleményben meg is erősítette.

A közlemény szerint a Facebook azért pereli be az EB-t, mivel az a cég ellen folyó versenyjogi vizsgálatok során az olyan információkat és dokumentumokat kért be átvizsgálásra a vállalattól, amelyek a Facebook szerint „rendkívül érzékeny” adatokat tartalmaznak, és nincsenek összefüggésben a vizsgálattal.

Tim Lamb elmondta, hogy azért fordultak az uniós bírósághoz, mert a bizottság által bekért anyagok között az alkalmazottak egészségügyi és pénzügyi adatait tartalmazó dokumentumok is szerepelnek, amelyek teljesen „jelentéktelenek” a vizsgálatok szempontjából: „Együttműködünk az Európai Bizottsággal, több százezer dokumentumot a rendelkezésükre bocsátunk, de ami a privát adatokat tartalmazó anyagokat illeti, azok bekérésének jogosságát az uniós bíróságnak meg kell vizsgálni” – jelentette ki az ügyvéd.

Hírforrások szerint a bizottság olyan keresőszavak alapján vizsgálódik, mint a „nagy kérdés", „nem jó számunkra”, „bezárás”, „helyes”, illetve „ingyen”, és bele kíván tekinteni minden olyan dokumentumba, amelyek ezeket a kifejezéseket tartalmazzák.

A bizottság illetékes szóvivője elmondta, hogy a testület megvédi álláspontját a bíróság előtt, és folytatja a két szóban forgó kivizsgálást, melyek közül az egyik a cég adatgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlatát kifogásolja, míg a másik a Marketplace platformszolgáltatás piacra gyakorolt hatását ellenőrzi.

Azóta történt

Előzmények