Támadják az ukrán katonák Facebook-fiókjait

Egy jól ismert, az eddigi információk szerint Fehéroroszországhoz köthető hackercsoport áll a háttérben, de az orosz kormányzati támogatás sem kizárható.

A Facebookot tulajdonló Meta arról számolt be, hogy megszaporodtak az ukrán hadsereghez köthető személyek Facebook-fiókjai elleni kibertámadások.

A közleményben az írták, hogy egyes esetekben a támadók átvették az irányítást a fiókok fölött, és a fióktulajdonos nevében ott olyan videókat tettek közzé, amelyben megadásra szólították fel az ukrán katonákat. A közösségi oldal üzemeltetői a híradás szerint sikeresen blokkolták az ilyen videók terjesztését.

Ezekről a támadásokról a Meta konkrétan az idei első negyedéves biztonsági jelentésében számolt be, amikor arról írtak, hogy a Ghostwriter nevű, állítólag belorusz eredetű hackercsoport – főként e-mailes adathalászat segítségével – kampányt folyat, melynek során az ukrán hadsereg tagjainak Facebook-fiókjait vették célba. A csoport tevékenysége ellen a Meta már korábban határozottan fellépett, de kétes sikerrel.

Azóta történt

Előzmények