Kanada is kifizetteti a hírek árát a Facebookkal

Kanada is kötelezővé tenné a Facebook, a Google és a hasonló platformok számára, hogy fizessenek a kiadók tartalmaiért.

Ausztrália tavaly nagy vihart kavart, amikor törvénnyel próbálta elérni, hogy a tech óriások, mint a Facebook és a Google, fizessenek az általuk használt hírekért a kiadóknak, és kössenek azokkal megállapodásokat. Most hasonló törvénytervezettel állt elő Kanada is.

A helyi kormány szerint a híripar krízishelyzetbe került Kanadában, ezért az új tervezet alapján köteleznék a meghatározóbb digitális platformokat, hogy tisztességes megállapodásokat kössenek a kiadókkal. Ezt a hatóságok felügyelik majd, és amennyiben a megállapodások nem felelnek meg a kritériumoknak, akkor a hatóság beavatkozna.

A törvény alapvetően hasonló az ausztrál változathoz, azt a modellt sokan tartják követendő példának. A számos kilépővel rendelkező kanadai médiaszektor egyébként a Facebook nyomása ellen kampányol, és a kormánytól a tech cégek komolyabb szabályozását kéri. Miután a reklámpiacot az évek alatt bekebelezte a külsős tartalmakra építő Facebook és Google, a szektor most visszaszerezné pénzügyi veszteségeit.

A Facebook és a Google önként ajánlottak fel 1-1 milliárd kanadai dollár a következő 3 évre, az újságírásba való befektetés céljából, és állítólag a szabályozások kapcsán is nyitottak a kormánnyal közös munkára.

Előzmények