Ne kattintson ész nélkül!

A Check Point biztonságtechnikai cég kutatócsapata megvizsgálta, hogy a különböző közösségi oldalak felhasználói valójában milyen és mekkora veszélynek teszik ki magukat. Az új mérések során ál-adathalász támadásokat intéztek véletlenszerűen kiválasztott facebookos felhasználók ellen. Első lépésben létrehoztak egy névtelen, hamis profilt, majd innen spam-jellegű, privát üzeneteket (pl. „nézd meg legújabb képeimet”) küldtek ki összesen 200, véletlenszerűen kiválasztott felhasználónak.

A 200 címzett közül 71-en klikkeltek rá az üzenetben foglalt linkre, ami azt jelenti, hogy, amennyiben a link egy fertőzött weboldalra vagy adathalász oldalra irányított volna, 71 gép és felhasználó tette volna ki magát potenciálisan internetes csalásnak – írta meg sajtóközleményében a cég.

„A közösségi portálok felhasználóinak meggyőződése, hogy biztonságos, intim, privát közegben mozognak, miközben bűnözők magukat barátként állítják be azzal az egyetlen céllal, hogy személyes információkat és bizalmas pénzügyi adatokat csaljanak ki tőlük. Nagyon fontos, hogy tudatosuljon az emberekben: a közösségi oldalak sem biztonságosabbak, mint az internet más felületei, ezért figyelmesen kell eljárniuk, akár csak az e-mailek esetében szokás” – mondta Guy Guzner, a Check Point biztonsági termékekért felelős igazgatója.

Azóta történt

Előzmények