Ostoba vagyok, rabolj ki!

Please rob me logóPleaseRobMe, azaz Raboljkikérlek néven indítottak polgárpukkasztó szolgáltatást holland fejlesztők – tudósít a BBC. Boy Van Amstel, Barry Borsbloom és Frank Groeneveld a magukról kényes információkat felelőtlenül megosztó felhasználókat szeretnék észhez téríteni, de legalábbis felhívni a figyelmüket arra, hogy az interneten megjelenő személyes adatok birtokában miféle visszaélésekre kínálkozik visszautasíthatatlan lehetőség.

Nevesítve, a betörők általában nyugodtan szeretnek dolgozni, ezért mások otthonait akkor keresik fel, amikor a tulajdonos nem tartózkodik az ingatlanban. Előbb-utóbb bejutnak a lakásba, visznek mindent, ami számukra – és egykor számunkra is – értéket képviselt. Számos módszer létezik arra, hogy elhitessük, otthon tartózkodunk, és így megpróbáljuk elvenni a bűnözők kedvét a behatolástól: előre programozott otthoni fények, néha bekapcsolódó tévé, a postaláda rendszeres ürítése és hasonló trükkök, hogy a riasztókról már ne is beszéljünk. Mindenki igyekszik a maga módján védekezni, és ezért is teljesen érthetetlen, minek áruljuk el azt az időpontot, amikor biztosan nem tartózkodunk a lakásban.

Please rob me user 2
Kulcs a lábtörlő alatt!

Please rob me user
Jövök haza, meneküljetek!

Az ügy apropóját a Foursquare nevű online játék és a Twitter adja. A mobilkészülékekről is elérhető előbbi szolgáltatás a felhasználók valós lakhelyére épül, innen nyeri ki a publikus adatokat a pleaserobme.com, majd a folyamot listázza és a Twitterre is elküldi. Jelen cikk írásakor összesen 1785 darab, jó eséllyel üres ingatlant listázott az oldal, vagyis pontosan 1785-en osztották meg a nagyvilággal: nem vagyok otthon.

Van Amstel és csapata mindössze négy óra alatt lekódolta a Raboljkikérlek felületét. Hangsúlyozzák: nem a bűnelkövetést kívánják elősegíteni. „Nem is olyan régen még nem volt tanácsos megadni a teljes nevünket az interneten. Ma már fényévekre járunk ettől.”

Azóta történt

Előzmények