Ezért nem lesz alternatívája az Edge böngészőnek

A Windows 10 S kizárólag az Áruházból telepített alkalmazásokkal működik, ide viszont nem kerülhet be különböző motort használó böngésző.

Múlt héten jelentette be a Microsoft a Windows 10 S érkezését, ami egy olyan, a Windows 10 alapjaira épült változat, ami kizárólag az Áruházból telepített szoftverekkel használható. Az sem okozott nagy meglepetést, hogy az alapértelmezett böngésző az Edge lesz, a keresőmotor pedig a Bing.

A szoftveróriás kommunikációja szerint a cél a biztonság fokozása, az alkalmazásboltba csak olyan programokat engednek be, melyeket előzetesen ellenőriznek, hogy ne tartalmazzanak káros kódot. Tekintve, hogy alkalmazást bárki írhat, elméletileg a Google, a Mozilla, vagy akár az Opera Software is készíthetne olyan böngészőt, amit a Desktop Bridge eszközcsomaggal Áruház-kompatibilissé tesz, gyakorlatilag azonban hiábavaló volna a törekvés.

Az Áruház szabályzatában vannak olyan kitételek, amik meggátolják az alternatív böngészők publikálását. A 10.2-es szekció a biztonságról szól, ezen belül az egyes alpont azt írja: "azoknak az alkalmazásoknak, melyek webböngészésre alkalmasak, a Windows Platform által biztosított, megfelelő HTML- és JavaScript motorokat kell használniuk."

A Chromium-alapú asztali böngészők nem ilyenek, ahogy ezek konvertált változatai sem kapnak extra biztonsági réteget. Az Edge ezzel szemben valódi UWP alkalmazás, ennek megfelelően sandbox környezetben fut és nem fér hozzá a teljes rendszerhez. Az átalakított alkalmazásoknak lehetnek virtualizált komponensei, de bennük van a lehetőség a rendszer módosítására, ezért képesek végrehajtani olyan feladatokat, melyek akár károsak is lehetnek. A Microsoft közleménye szerint akinek ez nem tetszik, válthat Windows 10 Próra.

Azóta történt

Előzmények