A Windows 10 Creators Update a szórakozás szemszögéből

Operációs rendszer játékosoknak

A Windows 10 Creators Update tulajdonképpen a legnagyobb frissítés, amióta a Windows 10 megjelent. Ezt a csomagot a Microsoft nagyon megtömte funkciókkal, amellett persze, hogy a korábbi frissítéseket sem hanyagolták el. Ez nyilván a cég számára kritikus fontosságú, hiszen szeretnék megfogni a korábbi Windowsokon ragadt réteget is, és meggyőzni őket, hogy érdemes lehet az új rendszerre váltani. Ez azért is reális álláspont, mert a Windows 10-nek nincs lényegesen nagyobb hardverigénye, mint a régebbi verzióknak, vagyis a még vonakodó felhasználók számára csak dönteni kellene a frissítés mellett.

Hirdetés

A Microsoft ezúttal kiemelten célozza a játékosokat, valószínűleg nem csak önálló megfontolásból, hanem mert a cég fejlesztőpartnerei panaszkodhatnak arra, hogy még mindig túlságosan sok felhasználó használ Windows 7-et. Ez eléggé akadályozza a fejlesztők lehetőségeit, hiszen gondolni kell a régebbi WDDM verziókra is, ami összességében nagyobb gépigényű játékokat eredményez még Windows 10-en is. A gyors átállás tehát kritikus fontosságú lenne a piac számára, mivel a WDDM 2.0-ra alapozva sokkal jobb optimalizációs stratégiákra nyílik lehetőség, ami csökkentené a játékok gépigényét.

Ezeket a folyamatokat azonban jórészt csak a programozók értik meg, és ezen a területen az érintett felek nem is igazán tudnak lépni, mivel amíg a Windows 7 részesedése elég nagynak tekinthető, addig nem lehet csak a WDDM 2.0 lehetőségeire építeni. A Windows 10 viszont így nem tud kitűnni vagy nagy előnyre szert tenni a Windows 7-tel szemben, azaz a felhasználók sem érzik annyira sürgetőnek a váltás szükségességét. Tipikus ördögi kör ez, és emiatt is kell más módszerekhez folyamodnia a Microsoftnak, illetve tulajdonképpen azért is, mert az emberek ma már bizalmatlanok a cégekkel szemben, és nem hiszik el csak úgy bemondásra, hogy ha frissítik a szoftveres alapokat, akkor az jót tesz majd a gépigényeknek.

A Creators Update egyik nagy mézesmadzagja a Game Mode. Ez ráadásul még ér is valamit, nem csak szimpla marketingről van szó, és tényleg direkten célozza a játékosokat, vagyis közvetlen hatása van az aktiválásának. Az egész rendszer arra szolgál, hogy növelje az adott PC teljesítményét, amit úgy ér el, hogy a mód elindításakor a rendszer felszabadítja az erőforrásokat a működés szempontjából nem szükséges komponensek leállításával, illetve visszafogásával, így több memória, illetve enyhén több processzoridő áll rendelkezésre a játékok futtatásához.

Az Xbox logó alatt érhető el Game Mode
Az Xbox logó alatt érhető el Game Mode [+]

Nagyon fontos persze, hogy a Game Mode nem tesz majd csodát, de van alapja annak, amit a Microsoft kitalált, és a hivatalos adatok szerint nagy átlagban 2-5% teljesítménynövekedést el lehet majd érni vele. Ráadásul nagy előny, hogy nem szükséges hozzá direkt támogatás, egyszerűen csak aktiválni kell és kész. Ennél is jobb hír, hogy az UWP alkalmazások mellett a hagyományos Win32-es programok is támogatva lesznek, tehát tényleg egy átfogó megoldással áll majd elő a redmondi óriáscég.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Windows Store-on keresztül beszerezhető UWP alkalmazásoknál a Game Mode aktiválásával nagyobb előny várható, mivel a Win32-es programok esetében vannak bizonyos nehezen kiszámítható tényezők. A régebbi API ugyanis lehetővé teszi az alkalmazásoknak, hogy több folyamatot hozzanak létre (például a másolásvédelemnek), illetve telepítsenek különböző háttérben futó szervizfolyamatokat, és ezek a Game Mode számára láthatatlan tényezők, amelyekkel nem tud mit kezdeni. Az UWP alkalmazásoknál ez a probléma nem létezik, így ez az API nagyobb kiszámíthatóságot biztosít.

A Game Mode opcionálisan kapcsolható be a Win+G billentyűkombinációval, de a Microsoft készít egy listát is a létező játékokról, amelyek indításakor a rendszer automatikusan aktiválódik, a bezáráskor pedig automatikusan lekapcsol. Ez a lista nyilván folyamatosan bővülni fog a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A cég tervei szerint a jövőben a fejlesztők is bekapcsolhatják majd a Game Mode-ot magában az alkalmazásban, így később már a lista karbantartására sem lesz szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények