Virtuális sikkasztás valódi pénzért


A világ egyik legnépszerűbb fizetős MMO-ja (massively multiplayer online game – sokfelhasználós online játék), az EVE Online háza tája botránytól hangos, ugyanis egy megbízhatónak tartott résztvevő meglopta a tagokat, hogy a való világban felhalmozódott adósságait rendezni tudja.

A körülbelül 300 ezer taggal rendelkező (havi díj: 15 US dollár), az izlandi CCP által működtetett EVE Online-ban a résztvevők a virtuális világ keretei között űrhajókat építenek, kolóniákat hoznak létre, gazdálkodnak, pénzügyeiket pedig az úgynevezett „csillagközi kreditekkel” rendezik. A botrány az egyik játékos által vezetett virtuális pénzintézetnél robbant ki, az EBanknál, ahol a tagok ezrei tartják betéteiket. A bankot egy 27 éves ausztrál férfi vezette, aki a Ricdic nicknevet használta, s ő most elismerte, hogy 200 milliárd csillagközi kreditet (a betétállomány nyolc százalékát) elsikkasztott, majd ezt a való világban valódi pénzre váltotta, vagyis eladta olyan játékosoknak, akik inkább vásárolják a virtuális tőkét, mint megszerzik a játékon belül. Ricdic a cég vezetője szerint 5000 dollárhoz jutott így hozzá június elején.

Ricdic, akit a résztvevők különösen megbízhatónak tartottak, egy interjúban elmondta, hogy hirtelen elhatározásból sikkasztott, amikor meglátott egy olyan spamet a postafiókjában, amely a játék feketepiacát reklámozta, s úgy vélte, így össze tud szedni annyi pénzt, hogy finanszírozni tudja beteg fia gyógykezelését.

A hír gyorsan elterjedt a játékosok között, akik pontosan úgy reagáltak, mint a való világban is szokás: megrohamozták a bankot, hogy vajon az ő megtakarításaik megvannak-e még.

A játék sajátos szabályainak köszönhető, hogy nem azért törölték Ricdicet a tagok közül, mert ellopta a többiek kreditjeit (ez az izlandiak szerint bőven belefér a szimulációba), hanem azért, mert ezt valódi pénzre váltotta, ez utóbbit ugyanis tiltják az üzemeltetők.

Azóta történt

Előzmények