Virtuális pénz, valódi rablás – három év börtön az erőszakos játékpénz-tolvajnak

Hirdetés

(Infobulvár) Vang Hsziao-csüan és három társa gyakran múlatta az időt internetkávézókban, többnyire a távol-keleti országban rendkívüli népszerűségnek örvendő Tencent.com portál egyik meg nem nevezett szolgáltatásával játszottak. A bandának feltűnt, hogy az egyik játékos, bizonyos „Shenyang fellow” már egy rakás virtuális javat halmozott fel magának, minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy a legtöbb online meccset megnyerte. Vangék először megpróbáltak szép szóval hatni sikeres játékostársukra, arra kérvén őt, hogy passzoljon át nekik némi virtuális javadalmat – hiába noszogatták, nem jártak sikerrel. Így 2008. október 22-én megkeresték Shenyang fellow-t, majd egy tettlegességig fajuló vitában mintegy 3 millió forintnak megfelelő „QQ-féle játékpénzt” csikartak ki tőle, illetőleg begyűjtöttek néhány, csak a játékban használatos „tárgyat” is a pórul járt játékos virtuális eszköztárából. A rabolt javakon később testvériesen megosztoztak, de röviddel az erőszakos cselekményeket követően a sértett elballagott a rendőrségre és feljelentést tett – miután Vangék erről tudomást szereztek, jobbnak látták haladéktalanul feladni magukat.

A kínai népbíróság megjegyezte, hogy habár a virtuális javakat illetően nincs vonatkozó paragrafus a törvénykönyvben, viszont a játékos időt és valódi pénzt fektetett be a játékpénz megszerzésére, amelyet a törvények viszont védelmezni hivatottak. Az ítélet szerint a négy vádlottnak büntetésül 150 ezer forintnak megfelelő jüant kell fizetniük, Vang Hsziao-csüannak pedig a pénzbírságon felül három év börtönbüntetéssel is szembe kell néznie.

A Tencent.com portál rendszerében használt online fizetőeszköz, a QQ-kredit nem csupán játékokban használható fel, hanem különféle szolgáltatások használata is csak e virtuális pénz befizetésével lehetséges. A QQ-érmék vásárolására többféle úton-módon kínálkozik alkalom, leggyakrabban egyfajta feltöltőkártyás rendszerben juthatnak hozzá a felhasználók. Egyes virtuális világokkal ellentétben – melyek javadalmai lassacskán adókötelesek lesznek – ezek az egységek nem válthatóak vissza valódi pénzzé, azokat kizárólag a Tencent.com rendszerében lehet hasznosítani.

Azóta történt

Előzmények