Európa saját digitális könyvtárat akar

Hat uniós ország – köztünk hazánk – biztosította támogatásáról azt a Jacques Chirac által kezdeményezett projektet, amely az európai kulturális örökség digitalizálását célozza. Az európai digitális könyvtár létrehozásának terve azt követően vetődött fel, hogy az internetes keresőt üzemeltető amerikai Google tavaly decemberben bejelentette: online elérhetővé teszi a világ legnagyobb könyvtárai közül ötnek a gyűjteményét. Az uniós szakértők azonban attól tartanak, hogy a globális gyűjteményből kimaradnak a meghatározó jelentőségű európai munkák, és így az eljövendő generációk számára nem lesznek elérhetőek.

Amint arról hírt adtunk, a Google digitalizálni tervezi az amerikai Michigani és Stanford Egyetem teljes gyűjteményét, míg – legalábbis egyelőre – a Harvard és a New York-i közkönyvtár, valamint az Oxfordi Egyetem könyvtári állományának csak töredékét szkennelik be. A több mint 15 millió kötetet érintő hatalmas projekt – melynek költségei nagyjából 150-200 millió dollárra rúgnak – a tervek szerint tíz évig is elhúzódhat. A könyvekben ezt követően úgy lehet majd keresni, mint az internetes oldalakon.

Miután 19 európai nemzeti könyvtár beadványban sürgette a Google tervei elleni fellépést, hat uniós ország – Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország – sorakozott fel az európai digitális gyűjtemény létrehozásának terve mögött. A soros EU-elnök Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker ugyanakkor – élesen bírálva a rendkívül alacsony, a büdzsé mindössze 0,12 százalékát kitevő uniós kulturális kiadásokat – arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy egy ilyen nagyszabású projektet csak arányos mértékű támogatással lehet megvalósítani.

Azóta történt

Előzmények