Előkerült a Moore-törvény eredetije

Egy angol mérnök lakásának padlója alól került elő az Electronics Magazine című – már régen megszűnt – szaklapnak az a száma, melyben megjelent a félvezetőgyártás egyik vezérelvévé vált, ma Moore-törvény néven ismert tétel. Gordon Moore – az Intel későbbi társalapítója – 1965-ben ebben az írásában fogalmazta meg, hogy évente körülbelül megduplázható az egy szilíciumlapkára gazdaságosan integrálható alkatrészek száma, amivel arányosan növekszik a számítási teljesítmény és csökken az egy integrált áramkörre eső gyártási költség. Később ugyan 18-24 hónapra kellett meghosszabbítani az eredeti időtartamot, ám a félvezetőipar azóta is makacsul ragaszkodni látszik az annak idején kevés figyelemre méltatott szabályhoz.

Az azóta világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatává növő Intel – a cikk megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából – 10 000 dollárt ajánlott fel annak, aki eladja a cégnek az írást közlő szaklap egy példányát, mert – mint kiderült – az alapító nagy hatású tanulmánya csak másolatokban van meg a cégnél, noha történeti gyűjteményük számára fontos az eredeti is. A lapszámból – ha nem számítjuk az illinois-i könyvtárból a felhívás közzétételét követően meglovasított példányt – végül mindössze egyetlen darab került elő, David Clark padlója alól. Az angol mérnök most áldja a sorsot, hogy nem hallgatott a feleségére, aki már régen kidobatta volna vele az újságkupacokat, melyeket még a 70-es években, egy műszaki könyvtár leselejtezése alkalmával szerzett be.

Az Intel szóvivője elmondta, hogy a felhívás közzétételét követően több százan ajánlották fel eladásra a keresett lapszámot, ám David Clarkon kívül senki sem tudta bemutatni a példányt. Clark a jutalmat lányai esküvőjének finanszírozására fordítaná.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények