Hirdetés

Google: máma már nem gyorsít tovább

A Google csupán egy héttel ezelőtt tette elérhetővé azt a segédprogramját, mely az internetes böngészés sebességét hivatott felgyorsítani, tegnap azonban már el is távolította honlapjáról a szoftvert. Azon az oldalon, ahonnan a Web Accelerator letölthető volt, most egy üzenet olvasható, mely szerint a szolgáltatás egyelőre elérte a maximális felhasználói számot, és most a fejlesztők a kapacitás bővítésén dolgoznak. A Google magyarázata szerint a tesztelést – a netgyorsító program ugyanis még csupán béta-állapotú – csupán korlátozott számú felhasználó bevonásával tervezték lebonyolítani, és a létszám egyelőre betelt.

A Web Acceleratorral a böngésző a cég proxyként működő szerverein keresztül éri el a weboldalakat, ami esetenként önmagában is lerövidítheti a lap betöltődésének idejét, de a szoftver emellett több módszert is alkalmaz a böngészés gyorsítására. Többek között a felhasználó számítógépén eltárolja a gyakran látogatott honlapokat, és a Google szervereiről csupán az esetleges változásokat tölti le; előre lehívja azokat az oldalakat, melyekre a felhasználó az éppen olvasott lapról eljuthat, valamint tömöríti az eredetileg nem tömörített szájtokat is.

Noha a védett, https protokollt használó honlapokat – ilyenek például a netbankos szolgáltatások – eleve nem gyorsítja a program, sokakat zavart, hogy a személyes adatokat – e-mail címeket, jelszavakat, cookie-kat – is a Google szerverein keresztül továbbítja. A vállalat azonban cáfolta, hogy ez állna a szoftver elérhetőségének szüneteltetése mögött.

Azóta történt

Előzmények