Hirdetés

7,8 millió eurós bírságot szabott ki videojátékok kiadóira az Európai Bizottság

Az EU trösztellenes hatósága nem elégedett a Valve, a ZeniMax, a Capcom és más kiadók hozzáállásával, konkrétan a régióalapú korlátozással.

A videojátékok piacán régóta ismert fogalom a geo-blokkolás, vagyis a területi alapú tartalomkorlátozás. Ilyenkor az eladásokat letiltják bizonyos régiókban.

Van, amikor ez indokolt, például akkor, ha egy szoftver az adott területen illegálisnak minősül. Az EU azonban 2018-ban fellépett az indokolatlan geo-blokkolás ellen, és úgy tartja, hogy ezzel csak diszkriminálni akarják a kiadók árazás terén az egyes országokat az Európai Unión belül.

A vizsgálatok következő lépcsőjeként az Európai Bizottság most 7,8 millió eurós büntetést szabott ki 6 kiadóra, amely videojátékokkal foglalkozik. Ezek egyike a Valve, a mostani vizsgálatban pedig az aktiválókulcsokra és a játékokra koncentráltak.

Az EB szerint a Valve, a Capcom, a Bandai Namco, a ZeniMax, a Koch Media és a Focus Home mind megszegték az EU trösztellenes szabályait. Ezek a cégek együtt több mint 100 játék elérhetőségét blokkolták többek között Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában.

Margrethe Vestager szerint a bírságok majd emlékeztetik a kiadókat, hogy az EU-ban nem elfogadott a geo-blokkolás.

Öt kiadónak egyébként 10-15 százalékkal csökkentették a büntetését, amiért hajlandó volt együttműködni a EB vizsgálata során. A Valve nem volt hajlandó, ezért a teljes, 1,6 millió eurós büntetést kiszabták a cégre. A Valve tavaly azzal védekezett, hogy csak a játékok 3 százaléka esik geo-blokkolás alá, és pár kivétellel már 2015 óta nem alkalmaz ilyen korlátozást az EU-ban. A Valve szerint őket nem lehet felelősségre vonni azért, ha a kiadók régiókorlátozott aktivációt alkalmaznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények