Brutális GDPR-bírságot szabtak ki

A német adatvédelmi biztos szerint súlyos törvénysértés történt, a megbüntetett vállalkozás vitatja ezt, és fellebbezni fognak.

A német Alsó-Szászország tartomány adatvédelmi hatósága súlyos, 10,4 millió eurós (kb. 3,6 milliárd forint) bírságot szabott ki egy helyi laptopkereskedésre.

A büntetést azzal indokolták, hogy a vállalkozás (NBB - notebooksbilliger.de AG) az elmúlt két évben törvénytelenül folyamatos videómegfigyelés alatt tartotta az alkalmazottakat. A hivatkozott jogalap a 2018 óta alkalmazandó általános adatvédelmi rendelkezés (GDPR), a bírság mértéke pedig kirívóan nagy, nemhogy Németországban, de Európában is csak néhány esetben szabtak ki ilyen magas büntetést.

Az alsó szászországi adatvédelmi biztos határozatában elmondta, hogy az NBB két éve telepített egy videómegfigyelő-rendszert teljes területén (raktárak, értékesítési pontok, közös munkaterületek) azzal a céllal, hogy egyrészt megelőzzék és felderítsék a lopásokat, illetve nyomon tudják követni a termékmozgásokat. A rendszer folyamatosan aktív volt, a felvételeket 60 napig tárolták a cég adatbázisában. Barbara Thiel biztos ezt különös súlyos jogsértésnek ítélte meg, és azt is kiemelte, hogy sajnos Németországban is, ahogy az egész világon egyre gyakoribb az ilyen típusú vállalati megfigyelés: "A vállalkozásoknak meg kell érteniük, hogy az ilyen intenzív videómegfigyeléssel masszívan megsértik a munkavállalók jogait" - fogalmazott Barbara Thiel.

A biztos úgy érvelt, hogy a megfigyelést a rendelkezések alapján nem lehet "elrettentésként" használni, alkalmazása csak akkor jogos, ha felmerül a bűncselekmény alapos gyanúja, és ekkor is csak korlátozott ideig, a gyanú megalapozásáig vagy cáfolásáig jogszerű az alkalmazás - (Thiel itt a sokat emlegetett hármas alapelvre hivatkozik: szükségesség, célhoz kötöttség, arányosság). A folyamatos megfigyelés stresszt okoz a munkavállalóknál, nyomás alatt tartja őket - ráadásul a tesztidőszakokban ügyfeleket is rögzítettek, anélkül, hogy azokat erről értesítették volna.

Az NBB messzemenően nem ért egyet a döntéssel. Mint közleményükben fogalmaznak: éppolyan helytelen, mint felelőtlen a büntetés kiszabása. Oliver Hellmold, a vállalkozás vezetője megalapozatlannak nevezte a vádakat, hozzátéve, hogy nem az alkalmazottak viselkedésének vagy teljesítménye követésének céljából telepítették a rendszert - erre ez egyébként technológiailag is alkalmatlan.

Az NBB fellebbez a döntés ellen.

Azóta történt

Előzmények