Már nem vizsgálja az ACTA-t az Európai Bíróság

Hirdetés

Hivatalosan is lezárult a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) története, mivel az egyezményt en bloc elutasította az Európai Unió – tudhatjuk meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleményéből.

Az Európai Bizottság tavaly februárban fordult az Európai Unió Bíróságához, kérve, hogy a testület foglaljon állást azt illetően, összeegyeztethető-e az ACTA az Európai Unió által biztosított alapjogokkal, így különösen nem sérti-e a szólás- és információs szabadságot, valamint az alapvető adatvédelmi előírásokat. A bírósági állásfoglalás szükségességéről annak okán döntött a Bizottság, hogy az ACTA tartalmát illetően sok esetben alaptalan és félrevezető információ látott napvilágot, amelyek az alapjogok súlyos korlátozásáról szóltak.

Az Európai Bizottság azt követően határozott a bírósághoz intézett kérelem visszavonásáról, hogy az egyezmény lekerült az európai napirendről. Az Európai Parlament ugyanis 2012. július 4-ei szavazásán elutasította az ACTA-t, azaz nem adta meg az ACTA Európai Unió általi megkötéséhez szükséges egyetértését, amelynek értelmében az egyezmény nem léphet hatályba az Európai Unió területén és annak tagállamaiban. A voksolás volt az első alkalom, hogy az EP elutasított egy nemzetközi szerződést a Lisszaboni Szerződésben lefektetett hatáskörét gyakorolva.

Előzmények