Megabüntetést kap a big tech, ha nem tünteti el a deepfake tartalmakat

A Meta, a Google, a Microsoft és a Twitter is kénytelen felvenni a kesztyűt az álhírekkel és deepfake tartalmakkal szemben, a szigorodó EU-előírások miatt.

Az EU frissített előírásai miatt a Meta, az Alphabet (Google), a Microsoft és a Twitter is kénytelen volt beleegyezni abba, hogy nagyobb erőket fordítanak a tévinformációk, álhírek, hamis fiókok, politikai reklámok és deepfake tartalmak eltüntetésére, ellenkező esetben hatalmas büntetéseket kapnak.

Ha egy cég nem működik együtt, akkor az éves, globális árbevételének 6 százalékára is megbüntetheti az EU. Súlyosabb esetben, sorozatos szabályszegéskor kitiltják a céget Európából.

A fenti cégek mellett más platformok is érintettek, például a TikTok vagy a Twitch. 6 hónapot kaptak az együttműködésre, 2023 elején jelentést kell beadniuk arról, mire jutottak. Az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: Európa megtanulta a leckét, többé nem vagyunk naivak. Állítása szerint az ukrán helyzet és a britek EU-ból való kilépése is ösztönözte őket arra, hogy lecsapjanak a hamis hírekre.

Azóta történt

Előzmények