Az EU átmenetileg betiltaná az arcfelismerő technológiák használatát

Az AI-t szabályozó európai tervezet összességében sokkal szigorúbb a nemrég kiadott amerikai iránymutatásnál.

Az Európai Unió új vezetői fontolóra veszik, hogy akár öt évre is betiltsák az arcfelismerő technológiák használatát nyilvános helyeken. A korlátozás mindaddig élne, amíg az e technológiák kockázatainak mérséklésére ki nem dolgozzák a megfelelő védőintézkedéseket – tudta meg a Politico egy hozzájuk került tervezetből.

Az amúgy is szigorú európai adatvédelmi szabályozás így egy újabb, különösen kemény előírással bővülne tovább. A tervezetet a belső piacokért felelős uniós biztos, Thierry Breton jegyzi, és Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke várhatóan egy februári ülésen terjeszti elő Ursula von der Leyen elnöknek és az EB többi biztosának.

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy sem a privát, sem az állami szféra szereplői nyilvános helyeken egy bizonyos ideig (pl. 3-5 évig) nem használhatnának arcfelismerő rendszereket, és ezen idő alatt kell kidolgozni olyan módszertanokat, melyekkel egyrészt felmérik az adatvédelmi kockázatokat, illetve eljárásokat dolgoznak ki ezek mérséklésére.

E lépés – ahogy a tervezet is mutatja – része annak a folyamatnak, melynek megindítását az EU új vezetői már hivatalba lépésükkor kiemeltek: ezek szerint működésük első száz napjában kidolgoznak egy olyan jogi keretrendszert (annak vázlatát), melyben az AI-technológiákat szabályozzák, mindennek pedig az a célja, hogy az EU e téren megelőzze a világ többi régióját.

A folyamat első lépése lesz, hogy február végén kiadnak egy „white papert”, melyben összegzik a teendőket, a lehetséges fejlődési forgatókönyveket. Ezt a tervezetet azután véleményezésre, széles körű vitára bocsátják – ebből is látszik, hogy a végleges szabályozás kidolgozása biztosan nem fejeződik be 2020-ban.

Azóta történt

Előzmények