Az Apple-nek nem tetszik az egységes töltő terve

Az EU többek között az e-szemét csökkentésével érvel mellette. Az Apple is az e-szeméttel – de ellene.

Az Apple-nél úgy vélik, hogy az Európai Unió elképzelése az egységes töltő bevezetéséről veszélyeztetheti az innovációt, jelentős mértékben megnövelné az elektronikus hulladék mennyiségét, valamint kellemetlenségeket okozna a fogyasztóknak – írta meg csütörtöki tudósításában az Apple közleményére hivatkozva a Reuters.

Mint ismeretes, az Európai Parlament képviselői egy január 13-i vitán arra kérték a Bizottságot, hogy júliusig álljon elő egy javaslattal a mobiltöltők egységesítésére. A kezdeményezés az EP belső piaci szakbizottságától származik, amely az okostelefonokhoz, tabletekhez, e-book olvasókhoz, okos kamerákhoz és egyéb hordozható berendezésekhez javasolt egységes töltőt. „A Bizottságnak bizonyítania kell, hogy ő ül a kormánynál és nem engedi, hogy a tech óriások határozzák meg, mi a sztenderd” – mondta Róza Thun, a belső piaci szakbizottság alelnöke. Az EP-képviselő szerint ha az új Európai Bizottság komolyan veszi az előrelépést a digitális területeken, akkor a következő hat hónapban elő kell állnia egy javaslattal a mobiltöltők egységesítésére.

Az Apple különösen érintett ebben a folyamatban, mert míg az androidos készülékek USB-C töltőcsatlakozót használnak, addig az iPhone-ok és a legtöbb Apple-termék Lightning kábelt - igaz, a biztosított átalakítókkal a csereszabatosság adott.

Az egységes töltő ügye már több mint egy évtizedes, és bár történtek előrelépések, a korábbi önkéntes vállalásokat nemigen tartották be a gyártók, az EU ezért próbálkozna most törvényi előírással.

A további konkrét lépések még bizonytalanok, valószínűleg február végére készül el egy előzetes hatástanulmány, melynek eredményei határozzák majd meg a folytatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények