Kötelezi az EU a Broadcomot bizonyos szerződéseinek felfüggesztésére

A Broadcom már nyár óta az Európai Bizottság célkeresztjében van, ugyanis vizsgálják a cég egyes ügyleteinek szabad versenyre gyakorolt hatását, és találtak is olyan elemeket az exkluzív beszállítói szerződésekben, amely felveti a piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanúját.

Az EU a fentiek miatt arra kötelezi az USA-ban bejegyzett Broadcomot, hogy függesszék fel az érintett megállapodásokat, méghozzá addig, amíg a vizsgálat tart, vagy legfeljebb három évig, ha ilyen időtávon belül nem születne eredmény. Ez egy viszonylag erős fegyver az Európai Bizottság kezében, és eddig nem igazán alkalmazták, viszont most olyan problémák merültek fel, amelyek alapján nagy az esély arra, hogy a Broadcom akár rövidebb távon is képes lenne komoly károkat okozni a versenytársak számára. Ezt hivatott kivédeni a bejelentett intézkedés.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa szerint a megvizsgált szerződések olyan pontokat is tartalmaznak, amelyeket a versenyjog kifejezetten tilt, és ezek a szabad verseny kárára biztosítanák a Broadcom számára a piacvezető szerepet. Itt kifejezetten az exkluzivitáson van a hangsúly, ugyanis, ha egy beszállító szerződésben kötelezi az ügyfelét arra, hogy csak tőlük rendeljen terméket, akkor technikailag kizárja a konkurenseket, elvégre az adott ügyfél szerződésszegést hajtana végre, ha mástól rendelné meg a meghatározott hardvereket. Ez teljesen egyértelműen káros a piac többi szereplője számára, hiszen egy nagyobb konkurens, pusztán az erőfölényét kihasználva ellehetetlenít több piaci szereplőt attól, hogy a feltörekvő gyártóktól vásároljon.

Az Európai Unió szerint a Broadcom hat partnerével kötött exkluzív beszállítói szerződést, köztük olyan cégekkel, amelyek Európán belül domináns szereplői a set-top boxok, valamint a fiber optikai és xDLS modemek piacának.

A Broadcom tagadja a vádakat, és közleményük szerint fellebbezni fognak a döntés ellen.

Érdekesség, hogy az amerikai székhelyű cég, feltehetően versenyellenes ügyleteit az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálja, és Európához hasonlóan az exkluzív beszállítói megállapodások szúrtak szemet a tengerentúlon is.

Azóta történt