Naponta több mint egymillióval nő a mobilnetezők száma

Az Ericsson előrejelzése szerint az új mobil széles sávú előfizetések száma 2022-ig 2,6 milliárddal bővül.

A következő hat évben csaknem 2,6 milliárd új előfizetővel bővülnek a mobil széles sávú hálózatok: a mobilhálózatok előfizetői számának és adatforgalmának a bővülésére vonatkozó legfrissebb statisztikák gyűjteménye az Ericsson Mobilitási Jelentés júniusi kiadásában olvasható. A jelentés 2013 óta a legnagyobb éves mobil adatforgalom növekedést jelzi, amely főleg az Indiában tapasztalható erőteljes növekedésnek köszönhető, és kihangsúlyozza a növekedést megalapozó mobil adatszolgáltatás iránti igényt.

Az okostelefonok használata és a mobil internetes szolgáltatások egyszerű elérhetősége jelentős mértékben járul hozzá ezekhez a forgalmi adatokhoz. Ennek a trendnek a világosabb szemléltetéséhez az Ericsson a „mobil adatforgalom” részeként elemzi az „okostelefonok mobil adatforgalmát”. A 2022. év végére az okostelefonok teljes mobil adatforgalma a kilencszeresére növekedve eléri majd a havi 66 exabájtot.

Hirdetés

Niklas Heuveldop, az Ericsson stratégiai vezetője és a cég technológiai és üzleti fejlesztési osztályának vezetője elmondta: „Az Ericsson Mobilitási Jelentésének adatai – amelyeket több száz mobil hálózatban végzett mérések támasztanak alá – tökéletesen illusztrálják az iparágban lezajló hatalmas növekedést. A 4G előfizetések száma soha nem látott ütemben növekszik, a VoLTE (Voice over LTE) is egyre nagyobb teret nyer és a forgalom növekedése olyan szintet ért el, amit utoljára 2013-ban láttunk. Izgalommal nézem, ahogy az iparág nagy lépésekkel halad a hálózati infrastruktúra fejlődésének útján, különösképpen a Non-Standalone 5G New Radio (NR) elfogadását, ami az első 5G fejlesztéseket teszi majd lehetővé. Előrejelzésünk szerint 2022-re már több mint fél milliárd 5G előfizetés lesz, a lakosság 15%-ának lesz 5G lefedettsége.”

Az iparági trendek tekintetében a jelentésben a mindenki internetével, a városok masszív IoT lefedettségével, illetve járművek 5G hálózaton át történő távvezérlésével foglalkozó cikkek is szerepelnek.

Az LTE a történelem legelterjedtebb technológiájává válik

2018-ban az LTE (4G) az előfizetések tekintetében a legnagyobb hozzáférési technológiaként maga mögé fogja utasítani a GSM-et. Ennek a technológiának a bevezetési és elfogadási üteme példa nélkül álló. Mindössze öt évre volt szükség ahhoz, hogy az LTE 2,5 milliárd emberhez eljusson, szemben a WCDMA/HSPA vagy a 3G nyolc évével. Egyedül ennek az évnek az első negyedévében a piac 250 millió új LTE előfizetéssel bővült.

Míg az LTE elterjedését a magasabb szintű felhasználói élmény és a gyorsabb hálózatok iránti igény serkentette, az 5G bevezetését a fejlett mobil széles sávú képességek, valamint a hatékonyságot és automatizálást célzó iparági megoldások iránti igény is előmozdítja. Az 5G lesz az a hálózat, amely különféle felhasználási eseteket támogat. A várakozás szerint 2022-re több, mint félmilliárd 5G előfizetést aktiválnak, nem számítva az IoT kapcsolatokat. Az 5G ekkor várhatóan a világ lakosságának 15 százalékát fogja lefedni.

A jelentéshez az Ericsson létrehozta a Traffic Exploration Tool elnevezésű eszközt, amellyel a jelentés adataiból egyéni grafikonok és táblázatok készíthetők. Az adatok térség, előfizetés, technológia, forgalom és eszköztípus szerint szűrhetők.

Azóta történt

Előzmények