Stephen Elop, a mágus: ötmilliárdos végkielégítés a Nokiától

Finnország miniszterelnöke, illetve pénzügyminisztere egyaránt felháborodását fejezte ki, hogy a Microsofttól a Nokiához érkező, majd most már újra korábbi cégénél vezető beosztásban dolgozó Stephen Elop 18,8 millió eurós (közel öt és fél milliárd forintos) végkielégítést kapjon távozása után – írja a Financial Times.

Jyrki Katainen miniszterelnök „meglehetősen felháborítónak” nevezte azt, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között ekkora mértékű juttatást adjanak a távozó vezérigazgatónak: „Úgy látszik, a nagyvállalatoknál szerte a világon ez a kivételes gyakorlat uralkodik, melyet józan ésszel nem is lehet megérteni” – fogalmazott a miniszterelnök. Hasonlóképp vélekedik Jutta Urpilainen pénzügyminiszter, aki szerint ha az alkalmazottak béréhez képest ilyen aránytalanul magas végkielégítést kap egy vezető, az végzetesen aláássa a dolgozók bizalmát.

Ügyes

A politikusi nyilatkozatok tükrözik a Finnországban tapasztalható általános vélekedést, miszerint nem igazán örülnek a Microsoft általi felvásárlásnak, Elopban pedig jórészt ügynököt látnak, így hát természetesen felháborítónak tartják, hogy ezek után a Nokia még egy ekkora összeget is kifizessen neki.

Ugyanakkor elvileg még semmi sem dőlt el: a Nokia mobilüzletágának eladásáról a részvényesek egy rendkívüli gyűlésen szavaznak november 19-én, és úgy tűnik, hogy Elop javasolt (egyébként munkavállalói szerződése által garantált) végkielégítését csak utólagos szerződésmódosításokkal lehetett elérni. Az említett összeg úgy jön ki, hogy Elop szerződésének van egy úgynevezett „change-of-control” záradéka, amely arra az esetre tartalmaz instrukciókat, ha tulajdonosváltás következik be. Ez alapján kapna 4,1 millió eurónyi fizetést, 100 ezer eurónyi béren kívüli juttatást, illetve 14,6 millió euró értékben részvényt. De ehhez több utólagos módosítást is végre kellett hajtani, például ki kellett venni az eredeti szerződésből, hogy Elop a távozása után nem dolgozhat a Microsoftnál sem.

A Microsoft a korlátozások feloldása fejében vállalta, hogy kifizeti a vezérigazgatónak járó összeg 70 százalékát, ha a Nokia állja a maradékot.

Azóta történt

Előzmények