Hirdetés

Az amerikai külügyminiszter óvatosságra intette a hazai techcégeket

Mike Pompeo a Szilícium-völgyben arra hívta fel a vállalatokat, hogy legyenek óvatosak Kínával.

Az amerikai cégeknek óvatosaknak kell lenniük kínai partnereikkel – figyelmeztette a Szilícium-völgy amerikai technológiai vállalatait Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn este San Franciscóban (két nappal az előtt, hogy aláírják a kereskedelmi háború lezárást célzó folyamat részeként az új amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást).

Hirdetés

A kaliforniai látogatáson tartózkodó tárcavezető a mintegy 350 vállalatot tömörítő Szilícium-völgy Vezető Csoport (Leadership Group) rendezvényén mondott beszédet (emellett találkozik a japán és a dél-koreai technológiai vállalatok képviselőivel is). Leszögezte: az amerikai kormányzat nem akarja, hogy a techóriások elhagyják a kínai piacot, hiszen ezzel a többi között az Egyesült Államokban is munkahelyeket teremtenek, de szeretné, ha vigyáznának arra, hogy szerződéseikkel ne erősítsék az általa riválisnak nevezett Kína hadseregét, vagy ne segítsék elő Kína egyes vidékein az elnyomást: „Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az amerikai technológia nem támogat egy mindenkit megfigyelő, valóban orwelli államot” – hangoztatta.

Mike Pompeo azt javasolta az érintett amerikai cégek döntéshozóinak, hogy üzletkötés előtt tegyenek fel önmaguknak néhány kérdést. Például azt, hogy kivel, milyen hátterű céggel is van dolguk, vagy hogy milyen előnyökkel és milyen kockázatokkal jár az üzleti kapcsolat az adott kínai céggel. Hozzáfűzte: az amerikai értékrendet „nem szabad feláldozni a jólét oltárán”.

A külügyminiszter beszédével kapcsolatban elemzők emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok rendre Peking szemére hányja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, a személyi tulajdon ellopását, vagy azt, hogy a fejlett amerikai – és nyugat-európai – technológiát arra is felhasználja, hogy kiterjessze befolyását a világban, vagy hogy Kínán belül elnyomjon egyes népcsoportokat, például a muszlim vallású ujgur kisebbséget.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények