A Sony okosparókára kért szabadalmi védettséget

A napokban vált nyilvánossá, hogy a Sony ez év májusában egy olyan szabadalmi kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához, melyben egy „intelligens paróka” koncepcióját írják le.

smartwig

A SmartWig nevű, egyelőre még csak kutatási fázisban lévő, nagy vonalakban kidolgozott megoldás azon alapszik, hogy a műhajba, egy parókába helyeznek el vezeték nélkül kommunikáló szenzorokat, akár kamerát is, amelyek különféle feladatok végrehajtására alkalmasak. A Sony képviselője egy interjúban ki is fejtette, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kereskedelmi forgalomba hozható termék lesz a fejlesztésből, még csak kutakodnak.

A fejlesztők úgy látják, hogy számtalan területen lehet felhasználni egy ilyen megoldást, ráadásul össze lehet majd kapcsolni más, a „viselhető számítástechnika” körébe tartozó eszközökkel is.

A kutatók konkrét példákat is hoztak. Íme három felhasználási terület, amelyekre már elkészült a prototípus:

  • egy előadás közben a prezentáció diáit a parókával lehetne irányítani (fejmozgással rámutatni egyes pontokra, esetleg váltani a diákat)
  • a GPS-re hangolt paróka rezgésekkel értesítheti a felhasználót
  • az adatgyűjtési funkciót például ki lehet használni arra, hogy a felhasználó testi kondíciójáról (testhő, vérnyomás stb.) közvetítsen információkat
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények