Egy mutáns vírus okozza a legtöbb fertőzést

A NOD32 vírusirtó gyártója által most közzétett statisztika a megszokott toplistáktól eltérően nem csupán az elektronikus levelekhez csatolva terjedő kórokozókat állítja gyakorisági sorrendbe, hanem azokat is, melyek http protokollon keresztül, azaz böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire. A jelentés elkészítését az Eset által alkalmazott technológia, a ThreatSense.Net tette lehetővé, amely nemcsak a NOD32 antivírus által védett ingyenes levelezőrendszerek, hanem a felhasználók egyéni számítógépei által szolgáltatott adatokat is folyamatosan összegyűjti.

Az adatokból világosan látszik, hogy napjainkban a legtöbb fertőzés egyszerű böngészés közben kerül a számítógépekre. A listát jelenleg vezető trójai, a Swizzor a 2006 júniusában előforduló fertőzések 6,42 százalékáért felelős. A kórokozó régóta ismert az internetezők előtt, de mutációs képessége segítségével ma is aktívan szaporodik. Mivel a kártevő két-három percenként – kisebb változtatásokat végezve – újragenerálja magát a fertőzött rendszeren, elméletileg lehetséges az is, hogy minden számítógépet a trójai egy új variánsa támadjon meg. Így a kártevőnek jelenleg már több mint 30 000 különböző változata ismert.

Szintén a Swizzor érdekességei közé tartozik, hogy ez a trójai nem csak e-mailekhez csatolva terjed, hanem a megfelelően módosított weboldalak meglátogatása során is – észrevétlenül – települhet a felhasználók számítógépeire. Így a mutálódó vírusok ismét rávilágítanak arra a tényre, hogy csak a heurisztikus – vagyis az addig ismeretlen kórokozókat felismerő – védelemmel is rendelkező vírusirtók képesek hatékony védelmet nyújtani.

A képzeletbeli dobogóra a Swizzor mellett a Brontok.B nevű féreg került fel másodikként, amely egy kiskapu létesítésével teszi lehetővé a támadó számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. Harmadik helyen a szintén már jól ismert Netsky.Q végzett, mely az egyik legelterjedtebb kártékony program a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne.

Azóta történt

 • A globális víruskitörések ideje lejárt

  A magyar VirusBuster is közzétette első féléves vírustoplistáját – az eredmények eltérnek az Eset Software-étől.

 • A vírusirtó frissen jó

  Egy felmérés szerint az amerikai felhasználók java része nem szereti, ha kérdésekkel zavarja a munkáját az antivírus.

 • Sms-trükkel próbálkoznak a vírusírók

  Szöveges üzenettel csábítják a gyanútlan felhasználókat az általuk készített weboldalra az internetes bűnözők.

 • Vigyázat, újabb vírus!

  A Windows biztonsági réseit kihasználva új trójai vírus fertőzheti meg az ilyen operációs rendszert használók számítógépeit.

Előzmények