Sms-trükkel próbálkoznak a vírusírók

Az FBI nemrég egy újfajta vírusírói trükkre figyelmeztette a számítógép- és mobiltelefon-használókat. A módszer úgy működik, hogy a támadók sms-t küldenek a potenciális áldozatoknak. A szöveges üzenetben megköszönik, hogy a user regisztrált egy társkereső szolgáltatásra – ami persze nem igaz –, és egyben közlik vele, hogy annak használatáért automatikusan napi kétdolláros előfizetési díjjal terhelik meg a mobilszámláját mindaddig, amíg az irrealhost.com weboldalra ellátogatva le nem mondja az előfizetést. A csalók humorérzékét dicséri a beszédes doménnév és maga a szájt is, melyen mindössze egyetlen kattintható elem szerepel: a fiktív előfizetés lemondására szolgáló gomb. Ők tehát gyakorlatilag mindent megtettek annak érdekében, hogy lebukjanak, az a felhasználó, aki mégis bedől nekik, tényleg csak magát okolhatja.

A lemondási álprocedúra egyszerűen zajlik: meg kell adni a mobilszámot, majd le kell tölteni egy programot, amely – mint írják – arra szolgál, hogy törölje a felhasználó előfizetését az adatbázisból. Valójában persze egy kártékony szoftvert telepít a felhasználó a számítógépére, amely belenyúl a regisztrációs adatbázisba és egy hátsó ajtó megnyitásával zombivá – távolról irányítható géppé – változtatja a megfertőzött PC-t.

Ez a beugratós támadás egyelőre csak az Egyesült Államokban terjed, angol nyelvű üzenetekben, a magyar felhasználókat nem veszélyezteti. A módszer azonban könnyedén honosítható, ezért is érdemes nem csupán az ismeretlenektől érkező emaileket, de sms-eket is megfelelő gyanakvással kezelni.

Előzmények