A vírusirtó frissen jó

A Harris Interactive kutatása szerint a felhasználók nem frissítik rendszeresen vírusirtó szoftverüket, így védtelenek maradnak a kórokozók jelentős részével szemben. A probléma az amerikaiak nagy részét érinti: 42 százalékuknak már fertőződött meg úgy számítógépe, hogy azon volt aktív vírusirtó. A kérdőíves kutatást az Eset Software megbízásából több mint 2000 18 év feletti válaszadó megkérdezésével készítették.

Míg a NOD32 antivírus rendszert gyártó Eset laboratóriumának adatai szerint naponta több mint 10 000 egyedi kártevő kering a világhálón, addig a válaszadók 80 százaléka csak tizedennyire becsüli a vírusok számát, és többségük nem fordít figyelmet antivírus rendszerének frissítésére sem. Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók 65 százaléka halasztotta már el vírusirtója frissítését például azért, mert úgy gondolta, hogy az megzavarta volna abban, amit éppen csinált. Sokan gondolják azt is, hogy a vírusirtó frissítése „még várhat egy kicsit”, vagy egyszerűen nem biztosak abban, hogyan kell elvégezni azt.

„A kutatás megmutatta, hogy az internetezők többsége hamis biztonságérzettel rendelkezik” – nyilatkozta a felmérés kapcsán Andrew Lee, az Eset vezető kutatója. A szakember szerint a nulladik napi támadások növekvő száma mellett a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük számítógépeik védelmére.

Andreas Marx, az AV-Test.org független laboratóriumának vezetője szerint az eredmények azonban azt is jelzik, hogy az it-biztonsági ipar szereplői által kínált megoldások sokszor kívánnivalót hagynak maguk után. „Az, hogy a felhasználók ilyen gyakran döntenek a frissítés elhalasztása mellett, jelzi, hogy tapasztalataik szerint a vírusirtók nehezen kezelhetők, illetve a frissítés leterhelheti rendszerüket.”

Azóta történt

Előzmények