Hallatlanul népszerű lett nálunk az e-sport-fogadás

Várakozáson felüli mértékben nőtt Magyarországon a tavaly augusztusban a Szerencsejáték Zrt. által bevezetett e-sport-fogadás, amely mára a hatodik legnépszerűbb az 50 sportágat tartalmazó sportfogadási listán.

Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője a cég és a Magyar E-sport Szövetség (Hunesz) keddi közös online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hazai fogadók körében különösen a szimulátor típusú e-sportok népszerűek, például a pre-match – a mérkőzés előtti bontásban – fogadásban az e-labdarúgás (FIFA), élő fogadásban pedig az e-kosárlabda (NBA2K) jelentősége kiemelkedő.

Horváth Zoltán hozzátette: a nemzetközi trendektől eltérően hazánkban a szimulációs e-sport (FIFA20, NBA2K, NHL) a teljes e-sport bevétel 87-90 százalékát adja. Érdekesség, hogy a bevezetés előtt várt jelentős online fogadási többlettel szemben az összes fogadás több mint fele a lottózókban valósul meg. A jövőt illetően kijelentette, hogy idén két számjegyű növekedést várnak ezen a területen.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Szerencsejáték Zrt. régiós szinten egyedülálló stratégiai partnerségre lépett a Hunesz-szel. Az új kooperáció célja, hogy a társaság az e-sport területén is támogassa a sikeres, professzionális alapokon működő hazai élsportot, valamint hozzájáruljon a Hunesz által meghatározott sportágfejlesztési és társadalmi szemléletformálási célok megvalósításához. Az e-sport-fogadás dinamikus bővülése mellett a társaság az új stratégia együttműködés aláírásával fontos célnak tekinti a széles körű társadalmi edukációt, a fiatalkorúak védelmét és a felelős játékra való felhívás jelentőségét.

Biró Balázs György, a Hunesz elnöke kifejtette, hogy a hazai e-sport piac évi 42 milliárdos forgalmat generál, a Szerencsejáték Zrt. partnerségével megerősödve újabb szintre kívánják emelni a felelős és tudatos videójáték kultúrát Magyarországon, különösen ügyelve a versenyek tisztaságára és az edukációra mind a játékosok, csapatok; mind a sport és szélesebb társadalmi közeg szintjén.

Horváth Zoltán bejelentette, hogy közel féléves fejlesztést követően megvalósuló tartalmi weboldallal egy új, exkluzív igazodási híroldalt hoztak létre. A tippmixpro.hu új e-sport aloldala a játékosok és a téma iránt érdeklődők számára egyaránt releváns, hiteles információkat nyújt, legyen szó egy adott játékról vagy iparági hírekről – fűzte hozzá.

Azóta történt

Előzmények

  • Az innovációs miniszter az e-sportot dicsérte

    Palkovics László szerint az e-sport a legdinamikusabban fejlődő sportággá nőtte ki magát, az 5G-s hálózatok megjelenésével pedig a lehetőségek határtalanok a további előrelépésre.