Nyílt forrásra tért át a Fehér Ház honlapja

Az amerikai kormányzati adminisztráció, a Fehér Ház honlapja szombat óta nyílt forrású  tartalomkezelő szoftvert  használ, a Drupalt, mely egy PHP-ben írt nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer és fejlesztői keretrendszer.

Hirdetés

Az átállást Obama elnök médiacsapata szorgalmazta, akik a Fehér Ház webes megjelenését szeretnék megváltoztatni annak a programpontnak a jegyében, melyben az új elnök az e-kormányzás kiterjesztését és széles körűvé tételét ígérte. A Drupaltól nagyobb rugalmasságot és biztonságot, illetve az interaktív lehetőségek bővülését várják.

A váltás – melyet az érintettek úgy írtak le, hogy „az épület lebontása nélkül cserélték ki az alapozást” – komoly eredmény a nyílt forrású közösség számára – habár a tudósításokban épp azt igyekeznek elmagyarázni az ilyen ügyekben tájékozatlan polgároknak, hogy miért is biztonságosabb egy nyílt forrású rendszer egy kereskedelminél (illetve azt is megemlítették a hivatalnokok, hogy az eddiginél olcsóbb lesz a működtetés, mivel egy sokkal kisebb informatikuscsapat gondozza majd az oldalt). A döntésnek természetesen elvi tartalma is van, hiszen Obama minden eddiginél nyitottabb és átláthatóbb kormányzati munkát ígért a választóknak, s mi jelképezhetné ezt jobban – sütötték el a PR-os viccet a médiacsapat tanácsadói –, mint az, ha bárki szabadon betekinthet a Fehér Ház honlapjának kódjába.

A projektet megvalósító egyik alvállalkozó az Acquia, melynek alapítója Dries Buytaert, a Drupal kifejlesztője, a hírt közlő blogjában arról is beszámol, hogy a kormányzatban már több helyen is alkalmazzák a nyílt forrású tartalomkezelő rendszert.

Azóta történt

Előzmények