Új haderőnem az USA-ban: kiberparancsnokság

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek képviselői tegnapelőtt bejelentették, hogy létrehoztak egy új egységet, a „kiberparancsnokságot” (cyber command), melynek az lesz a feladata, hogy a „digitális harcokat” vezérelje, vagyis a „kiberháborús” hadszíntereken fejtse ki tevékenységét. Az egységet Robert Gates védelmi miniszter utasítására hozták létre, s az idén októberben elinduló, teljes készültségét 2010 októberében elérő haderőnem a Stratégiai Parancsnokság (US Strategic Command) közvetlen felügyelete alá tartozik majd.

Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője azzal indokolta lépésüket, hogy a digitális világban mind több olyan veszéllyel kell országának szembenéznie (főképp a kínai és orosz kémtevénységet emelte ki), melyek szükségessé tették azt, hogy felvegyék a harcot a kibervilágban is. Az új parancsnokság irányító pozícióját várhatóan Keith Alexander, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) vezetője kapja meg, aki korábban már többször nyilatkozott arról, hogy a kiberháborús hadviselés mára már legalább olyan fontos, mint a légierő vagy a haditengerészet.

Természetesen azonnal megjelentek a kritikák is, melyek többsége azt fogalmazta meg, hogy az internet „militarizálása” roppant káros lehet a szabadságjogokra és a civil felhasználásra. A Védelmi Minisztérium illetékesei cáfolták ezt, ők nem gondolják úgy, hogy tevékenységükkel „ránehezednének” az internetre. Sőt, érvként felhozták azt, hogy az USA-ban körülbelül 15 ezer védendő hálózat hétmillió számítógépével kell számolniuk, s napjainkban több mint 100 hírszerző hivatal munkálkodik azon, hogy bejussanak ezekbe a hálózatokba: „Védelmi hálózataink folyamatosan támadások célpontjai, naponta több ezer behatolási kísérletet észlelünk” – nyilatkozta William Lynn szóvivő. A lépés megalapozottságát védendő Lynn emlékeztetett Oroszország Grúzia ellen intézett kibertámadására, s elmondta, hogy az új parancsnokság épp a szabadság védelmében jött létre. Az alkalmazott technológiákat természetesen titokban fogják tartani, de azt lehet tudni, hogy különféle zavarásokat használnak majd, s az ember nélküli repülőgépek is szerepet kapnak. 2010-től az internetbiztonsági szakértők számát 80-ról 250-re kívánják növelni.

E terveket Obama elnök messzemenőleg támogatja, mivel úgy véli, hogy biztonság szempontjából az internet a 21. század legnagyobb kihívása, ám mindezen problémákat úgy kívánják megoldani, hogy közben a szabadságjogok a lehető legkevésbé sérüljenek.

Azóta történt

Előzmények