22 millió elveszett kormányzati e-mailt találtak meg

Egy jogászcsoport és egy történelmi dokumentumok archiválásával foglalkozó társaság még 2007-ben beperelte az amerikai elnöki hivatalt, mivel informátoraik és kutatásaik alapján úgy vélték, a Fehér Ház a felelős azért, hogy több millió, a Bush-kormányzat idején keletkezett hivatalos e-mail „eltűnt” a digitális irattárból.

Hirdetés

A Fehér Ház korábban tagadta, hogy elvesztek volna a levelek, de Bush hivatali idejének lejárta után új szakértők léptek be a képbe, s most kiderült, hogy mégis „találtak” több mint 22 millió, rosszul iktatott e-mailt. A felperesek azonban nem elégedtek meg ezzel, mivel úgy véllik, az iktatási és archiválási szabályokat is megszegő elnöki adminisztráció révén akár még több levél is eltűnhetett. A levelek egy részét már helyreállították a biztonsági mentésekből, s e munka folytatására (január 15-éig be kell fejezniük) kötelezettséget vállaltak az elnöki hivatalban.

A két szervezet (a National Security Archive, illetve a Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) és a kormányzati oldal tegnap tette közzé az egyezséget, melyben a civilek azt követelik az elnöki hivataltól és a nemzeti archívumtól (NARA) hogy a jövő év elejéig állítsák helyre a még hiányzó leveleket, s a lehetséges esetekben biztosítsák a nyilvános hozzáférést, mivel erre törvény kötelezi őket. A publikálásra a megfelelő procedúrák után, leghamarabb 2014-ben kerülhet sor.

Bush korábbi szóvivője szerint a felperesek félrevezetik a közvéleményt, mivel informatikai problémák miatt kallódtak el egy időre a levelek, a perelők viszont azt állítják: az archiválási gondok meg nem oldása törvénysértés volt.

Azóta történt

Előzmények