Barack Obama megkapja az internet főkapcsolóját


Az elmúlt héten újra fellángolt az Egyesült Államokban az S.773 jelzésű törvényjavaslatról szóló vita. Ennek az új, általában a kiberbiztonságról szóló törvénynek a korábbi változata többek között felhatalmazta volna az elnököt arra, hogy „kibervészhelyzetben” utasítást adjon „az internet lekapcsolására”, pontosabban a felhasználók hozzáférésének letiltására.

Hirdetés

Az időnként hisztérikus megnyilvánulásokat is produkáló vita során a javaslat ellenzői a szólásszabadság kárára hozott intézkedésnek nevezték a tervezett jogkört, mivel az internetet tartják napjainkban e demokratikus alapjog legfontosabb letéteményesének.

Barack Obama a megválasztását nem kis részben az internetnek köszönheti, s programjának is fontos részét alkotják a „kiberügyek”. Rég bejelentett, ám még meg nem valósított szándéka, hogy kinevez egy kiberbiztonsági koordinátort (ahogy az USA-ban nevezik: „kibercárt”), aki a nemzetbiztonságilag fontos területekért lesz felelős (hálózati biztonság, ipari kémkedés, „kiberháborús ügyek”, internetes bűnözés, a digitális közművezérlés biztonsága stb.).

A Bush-korszak lehallgatási botrányaira emlékezetők arra figyelmeztetnek, hogy kibercár, illetve az elnöki felhatalmazás veszélyes útra terelheti a már eddig sok kritikát kapott állami megfigyeléseket: ma már olyan bonyolult a technológia, hogy a legjobb szakembereknek is nagy kihívás eldönteni, hogy a kormányzat vajon az amerikaiak érdekeit védi, vagy pedig egyszerűen kémkedik polgárai után – fogalmazta meg aggodalmait Sam McCarty, a vezető rendőrből lett számítógépes biztonsági szakértő. A kiberbiztonság a 21. század egyik legfontosabb kihívása, érvel McCarthy, ám ennek megteremtése nem az állam dolga kéne legyen, hanem a magánszektor felelőssége.

cyber

Az „elnöki főkapcsoló” gondolata főképp azért háborított fel sokakat, mivel az eredeti javaslat szerint vészhelyzet esetén igen nagy, kevéssé kontrollált hatalommal ruházta volna fel az ország vezetőjét: adott esetben részlegesen vagy teljesen korlátozhatta, illetve teljesen lekapcsolhatta volna az internetszolgáltatást az USA területén. Ez a pont a legutóbbi változatban némileg enyhébb, feltételesebb (ám ugyanakkor homályosabb) megfogalmazásban a következőképp szerepel már: ha közvetlen veszély fenyegeti az Egyesült Államok alapvető infrastruktúrájának információs rendszerét vagy hálózatát, akkor az elnök kihirdetheti a kiberbiztonsági szükségállapotot, s ezek után, ha védelmi és biztonsági szempontból szükséges, akkor az érintett iparágakkal együttműködve ő rendelkezik a fenyegetettség elhárításáról, valamint az érintett rendszerek gyors helyreállításáról. Vagyis itt már nem szerepel a lekapcsolási jog, iparági és poltikai együttműködésről van szó.

Azóta történt

Előzmények