Drónokkal vizsgálná a távvezetékeket egy magyar startup

A karbantartási feladatok támogatása mellett a kiépítésben is szerepet szánnak a drónoknak.

Távvezetékek kiépítésében és karbantartásában felhasználható, adatbázis-kezelő szoftverrel társított drón fejlesztése indult el az MVM Csoportban. A projekt a biztonságos, költséghatékony karbantartást célozza hasonlóan az amerikai Workswell WIRIS rendszeréhez.

Az MVM Csoport startup-inkubációs cége, a Smart Future Lab (SFL) Zrt. által létrehozott Drone Technologies Kft. célja, hogy felmérje a dróntechnológia alkalmazásának lehetőségeit az energetikai szektorban. A vállalkozás olyan adatbázis-kezelő szoftvert fejleszt, amely drónra szerelt érzékelők által begyűjtött adatokból képes a távvezetékek optimális kiépítéséhez, karbantartásához információkat szolgáltatni.

A különböző szenzorok, mint például hőérzékelők, vagy képrögzítők által nyert adatok elemzésével a távvezeték infrastruktúra fejlesztésének igényei, hatásai jól meghatározhatóak, ezáltal többek között minimalizálható a hálózat építésével járó környezeti terhelés. A távvezetékek üzemeltetésében biztonságos fizikai állapotfelmérés, energiaveszteség-vizsgálat valósítható meg.

A startup egyebek mellett egy vezetékhúzó drón kifejlesztését tervezi a kapcsolódó irányító- és adatfeldolgozó szoftver kialakításával együtt. A fejlesztésben együttműködik a Budapesti Műszaki Egyetem, amely a szimulációk, laboratóriumi tesztek lebonyolítását végzi, valamint az MVM OVIT Zrt., amely gyakorlati felhasználási szakértőként a műszaki feladatok meghatározásában, tesztelésben partnere a cégnek.

„A Drone Technologies Kft. innovációjával lehetővé válik olyan nehéz domborzati viszonyok esetén, valamint infrastrukturális kereszteződések mentén a távvezetékek kiépítése és karbantartása, ahol a jelenlegi technológiák csak körülményesen és drágán képesek ezt megvalósítani. A startup vállalkozás először a rendszer méretezését, tervezését végzi el, majd a prototípus legyártását, tesztelését indítja el. További cél az értékesítés, sorozatgyártás és a licenc értékesítése lesz” – mondta el Bertalan Zsolt, az SFL Zrt. vezérigazgatója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MVM

Azóta történt

Előzmények