Drónháború a pesti belvárosban

Adatvédelmi szempontból mindenképpen felvet kérdéseket az állapotfelmérés ilyen megoldása.

A 24.hu számolt be arról tegnap este, hogy információik szerint az Országgyűlés Hivatala adott megbízást egy légi felvételek készítésére szakosodott cégnek, hogy drónos vizsgálatot végezzen a környék házain.

A Fly By Sense Kft. a Kossuth tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti utcákban a házak faliújságjára kitett hirdetményben tudatta a lakókkal, hogy az ingatlanok a Magyarország kiemelt nemzeti emlékhelye, az Országház környezetében lévő településképi szempontból kiemelt jelentőségű, településkép-védelem alatt álló területnek minősülnek. A cég magyarázata szerint Országgyűlés Hivatala ezért indította állapotfelmérést, és készíttet a kijelölt háztömbök homlokzatáról légi felvételeket.

Arra felhívták a lakók figyelmét, hogy a következő hetekben húzzák be a függönyöket, ha nem akarják, hogy a drón belásson a lakásba. A tudósítások szerint ezt a korlátozást sok lakó felháborodással fogadta.

A Fly By Sense korábban a Parlamentről is készített drónképeket. Weboldalukon ezt a megrendelést mutatják referenciamunkaként, és azt emelik ki eredményként, hogy képfelvételeknek köszönhetően egy olyan 3D-s modell készült el az épületről, amelyben minden részlet pontosan mérhető akár 1 centiméter alatti pontossággal.

Azóta történt

Előzmények