Szél- és vízturbina személyi használatra

Az apró eszköz vízi sportokhoz, kiránduláshoz is hasznos kiegészítő lehet azoknak, akik a természetben sem tudják letenni a telefont.

Személyi turbinát fejlesztett egy kanadai startup, a Seaformatics Systems. A csapat a St. John's Newfoundland and Labrador részeként miniatürizálta az energiatermelő megoldást, aminek eredetijét az óceánmegfigyelő iparnak gyártják.

Waterlily, a mindössze 7 hüvelyk (18 cm) átmérőjű turbina 800 grammos, használni pedig folyókban, vagy szélben is lehet. Az 5V-os, 2 portos kimenettel rendelkező egység maximum 5A áramerősségre képes, 25W teljesítmény leadása mellett.

Ha vízbe tesszük, minimum 1 km/óra, maximum 11 km/óra folyó sebesség mellett használható. A 25 wattos teljesítményt 7,2 km/órától már leadja. Legalább 18 centiméter mélyre kell helyezni ilyenkor, maximum 10,9 méterre engedhetjük le, bár ehhez hosszabb töltővezeték kell a gyárilag mellékelt 3,7 méteresnél. Ha szélturbinaként használnánk, legalább 10,8 km/órás légmozgásra van szüksége, biztonságosan működtetni 90km/órás szélig lehetséges. A maximális teljesítményt 72 km/órától adja le, csak arra kell vigyázni, a sátrat ne fújja le a hegyről a viharos erejűnek számító szél..

Ha éppen nem fúj a szél és még patak sincs a környéken, akkor kurblizhatjuk is az egységet. A startup a túrázók, táborozók, evezők és kerékpárosok számára javasolja a kiegészítőt, amivel feltölthető a telefon, vagy bármmilyen USB-s kütyü. Opcionálisan rendelhető 12V-os változatban is, de ehhez egyedi árat ad a gyártó.

A Waterlily előnye a napelemekkel szemben, hogy éjszaka, vagy felhős időben is használható, akár a nap 24 órájában. Az alkatrészeket úgy válogatták ki, hogy teljesen vízhatlan és korrózióálló legyen az eszköz. Az első széria előrendelései már lezárultak, a másodikat októberben szállítják majd. Jelenleg 119 dollárért előrendelhető.

Előzmények