Drágul a kábeltévé, olcsóbb lehet az internet

A kábetévé drágulása felemészti vagy meghaladja azt a hasznot, amelyet a fogyasztó az internetes szolgáltatások esetleges árcsökkenéséből szerezhetne – derül ki az MTI-Eco körkérdéséből.

Az idei évre a szolgáltatók a kábeldíjak 6-10 százalékos emelkedését várják, miközben az internetcsatlakozásért fizetendő összegek csökkennek, illetve ha nem is változnak, akkor többnyire nő a sávszélesség.

Az UPC Magyarország átlagosan 10 százalékkal emeli kábeltelevíziós szolgáltatásai árát, míg az erős verseny miatt az internetes és a telefonszolgáltatási díjak csökkenésére számít. A fejlődésre jellemző, hogy ma ugyanazt a minőségű internetes szolgáltatást fél-harmad áron lehet megvásárolni, mint 5-6 évvel ezelőtt, illetve ugyanannyi pénzért 5-6 szoros sebességet kap az előfizető. A T-Kábel mintegy 6 százalékkal emeli kábeltelevíziós díjait, míg a szintén kábelen nyújtott telefon- és internetszolgáltatás árán nem változtat.

A GTS Datanet tapasztalatai, illetve várakozása szerint tavaly és 2007-ben nagymértékben nőtt, illetve nő a sávszélesség, ami egyértelmű jele annak, hogy a szolgáltatók felkészülnek az internetes televíziós (IPTV) szolgáltatás nyújtására. Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy az alternatív szolgáltatók közös platformon indítják el az IP-tévét.

Azóta történt

Előzmények