Hirdetés

A kábeltévé is drágul januártól

Hirdetés

Átlagosan 10 százalék körüli díjemelésre számíthatnak a UPC kábeltelevíziós szolgáltatását igénybe vevők januártól: a harmadik, vagyis a családi csomag tarifája 10 százalék alatti mértékben emelkedik, míg az alapcsomag drágulása némileg meghaladja a 10 százalékot. Szűcs László, a társaság szóvivője az emelést a működési költségek (a műsordíjak és az energiaárak) növekedésével indokolta. A szolgáltatási díj féléves, illetve egyéves egyösszegű befizetése esetén azonban 5, illetve 10 százalékos kedvezményt adnak. A korábbi évek gyakorlatával szemben a UPC idén év közben két programmal is gazdagította kínálatát, miközben nem emelt árat. Jövőre tovább gazdagodik a kábelszolgáltató kínálata, de ezek tartalmáról a tárgyalások lezárta előtt nem kívánt nyilatkozni a szóvivő. (A UPC kábeltévés szolgáltatásának jelenleg 730 ezer előfizetője van.) Szűcs elmondta még, hogy a műholdas UPC Direct esetében semmilyen árváltozásra nem kell számítani.

A Magyar Telekom-csoporthoz tartozó T-Kábel szolgáltatási területén január 1-jétől infláció körüli mértékű, mintegy 5 százalékos áremelésre számíthatnak az analóg kábeltelevízió-szolgáltatást igénybe vevők. A növekedést a működési költségek változásával indokolta a Napi Gazdaságnak Piller András, a T-Kábel ügyvezetője. Lényeges tartalmi változásra nem számíthat a 310 ezer előfizető, vagyis legfeljebb egy-két program cseréjéről lesz szó. Piller szerint viszont igazi áttörést hozhat a cég december 1-jétől bevezetendő szolgáltatása, amelynek keretében az analóg tartalom teljes egészében elérhetővé válik digitalizált formában is, s aminek eredményeként tömegtermékké válhat a digitális televíziózás. Mindeddig a T-Kábel digitális kínálatában néhány csatornát magában foglaló, úgynevezett tematikus minicsomagok voltak elérhetőek. Ezek mellé kínálják előfizetőiknek december 1-jétől a már tömegigényeknek is megfelelő digitális alapszolgáltatást.

A mintegy 190 ezer előfizetővel rendelkező FiberNet – az ország különböző részein eltérő mértékben – átlagosan 6-8 százalékkal emeli tarifáit az év elejétől – mondta a Napi Gazdaságnak Garai Ágnes, a FiberNet Kommunikációs Zrt. pr-menedzsere. E cég is bővíti programválasztékát, ám részletes információval ők sem szolgáltak, mivel még tartanak a tárgyalások.

Miközben a többség emeli árait, a 70 ezer ügyféllel rendelkező EMKTV Kft.-nél maradnak az idei díjak 2007-ben, a cég ugyanis abban az esetben emelné árait, ha a tartalomszolgáltatók is növelnék azt, illetve ha a dollár/euró árfolyam drasztikusan változna. Mindezeknek nincs jele, ezért döntöttek a díj szinten tartása mellett – magyarázta a gazdasági lapnak Sárai Endre, a cég ügyvezető igazgatója. A DigiTv szolgáltatásban is közreműködő cég vezetője azt is megjegyezte, hogy immár 187 ezer ügyfél veszi igénybe szolgáltatásukat, jó részük vidéken, a Duna–Tisza-közén, illetve a Tiszántúlon.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények