Hirdetés

2018. november 16., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Készül a digitálisturizmus-fejlesztési stratégia

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: NFM

A turisztikai szektorban is egyre nagyobb az igény a korszerű informatikai megoldások iránt.

A jövő év első negyedévének végére elkészülő Digitálisturizmus-fejlesztési stratégia megalapozása és támogatása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Modern Vállalkozások Program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával szakmai párbeszédre hívta össze az ágazat meghatározó szereplőit és szervezeteit 2017. november 28-án, Budapesten.

Hirdetés

A szakmai fórumot megnyitó Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Modern Vállalkozások Programjában idén március óta érhetőek el azok a mikro- kis és középvállalkozásoknak szóló pályázatok, melyek a digitális megoldások bevezetését, azok alkalmazását és a digitális készségek fejlesztését szolgálják. Kiemelten fontosnak tartja ugyanakkor, hogy az elérhető pályázatokra minél több szálláshely-szolgáltató és vendéglátóipari vállalkozás adja be támogatási kérelmét. „A turisztikai szektor pályázati aktivitása sajnos elmarad más ágazatok hasonló mutatóitól. Nagyon fontosnak tartom, hogy tovább folytassuk az egyeztetést a szakmai szervezetek bevonásával annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtathassunk, és minél több digitális megoldást alkalmazzanak a vendéglátás és idegenforgalom területén is”- hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kiemelte: a kamara országos hálózatának segítségével mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az ország valamennyi érintett vállalkozást elérjék, és ösztönözzék a pályázatokon való részvételre. Dunai Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Modern Vállalkozások Program pályázatainak elérhetőségét 2019. július 31-éig meghosszabbították, keretösszegét pedig a 2,2 milliárd forinttal megemelték.

A szálloda- és vendéglátó-ipari ágazat vállalkozásainál nagyobb az infokommunikációs lemaradás, mint az egyéb szektorok esetében, pedig versenyképességük megtartása érdekében ezeknek a vállalkozásoknak is alkalmazkodniuk kell a digitálisan fejlődő világhoz. A nemrég kihirdetett „Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030” is kiemelten kezeli a digitális technológiák terjesztését és alkalmazását.

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. alapítója a fórumon rámutatott: az infokommunikációs háttér, szaktudás, marketing és az országimázs-építés megfelelő hasznosítása, valamint a szükséges erőforrások biztosítása esetén Magyarország az egyre inkább fejlődő és várhatóan 2020-ig még jobban előtérbe kerülő digitális turizmus területén világszinten is meghatározó szereplővé válhat. „A turisztikai szektor digitalizációjának támogatása segítheti és felgyorsíthatja a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megjelölt növekedési célok elérését, azaz a turizmus közvetlen és közvetett, teljes nemzetgazdasági hozzájárulását a GDP arányában. 2020 fordulópont lesz a szektor életében” – emelte ki.

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.