Indul Magyarország első nincsnet-felmérése

Közösségi alapú országos felmérést indít a Vannet Magyarország internetes fehér foltjainak meghatározására.

Hirdetés

A műholdas internetszolgáltató marketingakciójának meghirdetésekor kitér arra a rég ismert tényre, hogy miközben egyre több háztartásba jut el a szélessávú internet Magyarországon, továbbra is vannak olyan területek, ahol egyáltalán nincsen elérhető szolgáltatás. Az okok között gazdaságiak és technológiaiak is megtalálhatóak; egyes településszéli vagy a lakott területektől távolabbi pontokra a szolgáltatóknak nem éri meg kiépíteni a hálózatot, hiszen a költséges beruházással legfeljebb csak néhány előfizetőt nyerhetnének. Ilyenkor megoldást jelenthetne a mobilnet, de sok helyen a kedvezőtlen domborzati viszonyok miatt ez a szolgáltatás sem elérhető. A nemrég indult „Nincsnet” kampány célja, hogy egyedülálló módon, magukat a felhasználókat megkérdezve kapjunk pontosabb képet, hol is vannak ezek az internetes fehér foltok.

„A mostani becslések szerint több tízezer olyan ingatlan is található hazánkban, ahol nem érhető el megfelelő színvonalú internetkapcsolat. Ezek között lakóházak, hétvégi házak és céges telephelyek egyaránt vannak, de közös bennük, hogy csak másodkézből ismerjük a helyüket. A mostani felmérés viszont a leginkább érintetteket, a net nélküli helyeken élőket szólítja meg” – mondta Lengvárszky Szabolcs, a Nincsnet-felmérést elindító Vannet telekommunikációs szakértője.

A nincs-net.hu weboldalon elérhető, alapesetben anonim felmérés adatai a programot lebonyolítók számára épp úgy hasznosak lehetnek, mint a jelenleg internet nélküli területek élők számára.

Hirdetés

Előzmények