Tízmilliárdok a digitális kompetenciák fejlesztésére

A programot az Európai Unió által biztosított forrásokból valósítják meg, és ennek részeként képzésekre és infrastruktúrafejlesztésre is lesz lehetőség.

Az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében – közölte Czunyiné Bertalan Judit, a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos (aki korábban a köznevelésért felelős államtitkár volt két évig, mielőtt idén februárban új pozíciót kapott) egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Kompetencia

Czunyiné Bertalan Judit elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében elnyerhető támogatás révén a tanárok képzésére, továbbképzésére, eszközbeszerzésre, illetve tantermi kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére lesz lehetőség. A kormánybiztos ismertetése szerint a pedagógusok képzése, továbbképzése túlmutat majd egy egyszerű informatikai, számítástechnikai képzésen, hiszen egy átfogó módszertani képzést nyújt majd a napi munkához. Ezen kívül a program mintegy negyvenezer eszköz beszerzésére is lehetőséget nyújt, továbbá a tantermi kommunikációs eszközök megvásárlására, telepítésére is lehet pályázni – fejtette ki a biztos, aki azt is jelezte: az iskolák digitális infrastruktúra-felmérése megtörtént.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy mára fontossá vált az iskolák digitális fejlesztése, és az informatikai eszközöket készségszinten kell tudniuk használni a gyerekeknek. Emlékeztetett: a múlt év végi fejlesztés révén 1608 iskolába 45 ezer PC, 23 ezer monitor, 1600 szerver és egyéb eszköz beszerzése segítette az iskolák informatikai eszközökkel való ellátottságát.

Czunyiné Bertalan Judit elmondta még, a pályázatot a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ benyújtotta, a jogosultsági vizsgálaton túlesett, és jövő évben megkezdődik a program végrehajtása.

A sajtótájékoztatón megtörtént bejelentéshez kapcsolódva ma a biztos a közrádióban is nyilatkozott, és elmondta, hogy a program fontos része a pedagógusok módszertani képzése, amelynek során be akarják nekik mutatni, mennyi lehetőség van a digitális eszközökben. Bíznak abban, hogy a tanárok ezeket a lehetőségeket megismerve belátják, hogy azok használata számukra nem teher, hanem éppen könnyebbé, eredményesebbé, „láthatóbbá” teszi a munkájukat. A program profiljának megfelelően a pedagógusokat e-learning módszerrel képzik majd – közölte a kormánybiztos. Czunyiné Bertalan Judit jelezte, „a kütyük” kiváló eszközei a tehetséggondozásnak, de a frontális és a differenciált tanításnak is, emellett a hátrányos helyzetű gyerekeknél is jó eredményeket lehet általuk elérni. A műsorban a biztos arra is kitért: a programban nem félnek megvizsgálni azt a lehetőséget sem, hogyan lehet a gyerekek saját eszközeit használni az órákon.

Azóta történt

Előzmények