IT-szolgáltatót vesz a Dell 3,9 milliárdért

A Dell 3,9 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az informatikai szolgáltatásokat nyújtó, texasi központú Perot Systemset – jelentették be a felek tegnap. Az akvizícióval a világ második legnagyobb PC-gyártója a szeszélyes és vékony haszonrést biztosító hardverbiznisz súlyát igyekszik csökkenteni a tevékenységében. A vállalat a Perot részvényeinek darabjáért 30 dollárt fizet, 68 százalék többet a pénteki záróárfolyamnál.

Az 1988-ban alapított Perot Systems elsősorban az egészségügyi, állami és pénzügyi szektorban rendelkezik népes ügyfélbázissal, előbbi két területről származik a forgalmának 75 százaléka. A cég – mely világszerte 23 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ennek több mint harmadát Indiában – tavaly 2,8 milliárd dollár árbevételt és 117 millió dollár profitot hozott össze. Érdekes adalék, hogy a vállalatot az a 90-es években amerikai elnökjelöltként kétszer is induló H. Ross Perot gründolta, aki a HP által tavaly megszerzett Electronic Data Systems (EDS) alapítója is.

A Dell eddig nem volt meghatározó szereplő az IT-szolgáltatások piacán, a vállalat árbevételének körülbelül tizede származott e tevékenységből. A Perot felvásárlásával a portfólió tanácsadással és rendszerintegrációval bővül, de a services üzletág mérete a körülbelül 8 milliárd dollárosra becsült összesített éves árbevétellel még így is messze elmarad majd a riválisokéitól. Tavaly az IBM 59 milliárd dollár értékben nyújtott szolgáltatásokat, míg az EDS éves forgalma a HP-akvizíció előtt 21 milliárd dollár volt.

A szakértők szerint a felvásárlás mindenképpen előnyös a Dell számára, még ha néhányan sokallják is a felárat, amit a PC-gyártó megajánlott a Perot részvényeiért. Mások szerint viszont egy nagyobb globális lefedettséggel rendelkező szereplő bekebelezésével látványosabban csökkenthette volna a lemaradását a cég.

Az akvizíció várhatóan jövő januárban zárul le, a Perot pedig beolvad a Dell szolgáltatási üzletágába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

  • Szupernotebookot mutatott be a Dell

    Vezeték nélküli töltő és dedikált ARM-processzor az instant Linuxhoz – többek között ezek jellemzik a Latitude Z szériát, amely nagyon trendi és nagyon modern.

  • Nem megy a Dellnek

    Meredeken visszaesett a nyereség és az árbevétel. A vállalat vezetői a jövőt optimistábban látják.

  • Minden belefért a legkisebb asztali PC-be

    Itt a világ legkisebb, desktop alkatrészekből épített asztali PC-je.

  • Csak lassan tér magához a Dell

    Talán az év második felében beindul a nagyvállalatoknál is a PC-vásárlás, addig marad a soványabb hasznot hozó fogyasztói szegmens. A negyedik negyedévben is elmaradt a katarzis.

Előzmények