Kormányzati segítséget kap a dél-koreai chipszektor, többet fektet be a Samsung

A nem memória jellegű chipekkel kapcsolatos befektetési keretét 151 milliárd dollárra növelte a Samsung, a dél-koreai kormány adókedvezményekkel és kölcsönökkel segíti a régió gyártóit.

Gyakorlatilag minden napra jut közel egy tucat nagy bejelentés a globális chipválsággal kapcsolatban.

A Samsung Electronics miután közölte, hogy az év hátralévő részében is kiugróan nagy keresletre számít, most úgy döntött, hogy a nem memória jellegű chipekkel kapcsolatos befektetési keretét 151 milliárd dollárra emeli (ezt az összeget 2030-ig költik el). Sok más céghez hasonlóan a Samsung is újabb és újabb nagy befektetésekkel reagál a félvezető-hiányra.

Miközben Amerika, az EU, Tajvan és Kína is sajátos megoldásokat keres azért, hogy függetlenítse és biztosítsa a saját régióját a chipszektorban, addig Dél-Korea is próbál kedvezni a helyi gyártóknak. Tegnap nagyobb adókedvezményeket és 883 millió dolláros kölcsönprogramot jelentettek be a hazai cégek számára.

A Korea Semiconductor Industry Association szerint 2030-ig nagyjából 450 milliárd dollárnyi befektetést tervez körülbelül 153 chipekkel foglalkozó cég. Dél-Korea szerint minden ország hatalmas átszervezésekbe kezdett, hogy saját magának biztosítson chipkészleteket. Éppen ezért megelőző befektetésekkel erősítenék a helyi ipart és chipszektort. Adókedvezményeket is kínálnak a helyi ágazat számára, továbbá a szektorban dolgozó szakemberek számát is emelnék. Dél-Korea első számú exporttermékei a chipek, a teljes export nagyjából 20 százalékát jelentik.

A jelentések szerint a Samsung célja az, hogy világelső legyen az ágazatban, miközben megszorongatja az olyan nagyobb riválisokat, mint a TSMC.

Azóta történt

Előzmények