Nagyot szólt Dél-Korea szigorú fellépése a digitális pénzekkel szemben

Egy lehetséges korlátozás komoly következményekkel járhat, és bár erre még nagyon sokat kell várni, már a bejelentésnek is volt hatása.

A nagy hírügynökségek mindegyike beszámolt arról, hogy helyi idő szerint ma reggel a dél-koreai kormány bejelentette, hogy azt tervezik: betiltják a kriptovaluták kereskedelmét – ezzel párhuzamosan adócsalás gyanújára hivatkozva hatósági akciók indultak a nagyobb dél-koreai kereskedő vállalkozásokkal szemben.

A háttérben az áll, hogy Dél-Koreában különösen népszerűek a bitcoin és társai, a piactereken általában itt a legmagasabb az árfolyam, viszont az új pénznem szabályozása ebben az országban sem megoldott – hasonlóan a világ többi részéhez.

A bejelentést Park Sang-ki igazságügyi miniszter tette, aki a kriptovalutáknak a helyi tőzsdékről való kitiltását – pontosabban ennek tervét – azzal indokolta, hogy a kriptopénzek kereskedelme komoly aggályokat vetett fel (a nagy nyereség reményében már szinte mindenki ráhajtott a digitális pénzekre, holott még erősen kérdéses a közeljövő), és miután hosszas egyeztetéseket folytattak az érintett kormányzati szervekkel, köztük a pénzügyminisztériummal és a pénzügyi szabályozó testületekkel, ezek után jutottak a döntésre. Ugyanakkor semmiképp sem lehet gyors változásra számítani – hívja fel a figyelmet a Reuters tudósítója –, mivel még csak a szándék van meg, még a törvénytervezet vázlata sem készült el, és ezt a törvényt el is kell fogadtatni a parlamentben, így minimum hónapokig, de talán évekig is eltarthat a szigorítás bevezetése.

A bitcoin piaca mindenesetre azonnal, és viszonylag radikálisan reagált a bejelentésre, 21 százalékkal esett vissza a kereskedés mértéke. És a történteknek hatása volt a világ más részeire is, az egyik vezető piactéren, a luxemburgi Bitstampnál is tíz százalékos árfolyamesést regisztráltak (igaz, ez a hatalmas mértékben hullámzó árfolyamnál nem számít különösebben magasnak, sőt).

A hét elején, a bejelentéssel nagyjából egy időben a koreai rendőrség razziázott a nagyobb piactereket üzemeltető vállalkozásoknál – ezek oka megint a piac áttekinthetetlensége, vagyis az adóelkerülés vélt valószínűsége, illetve az, hogy a hagyományos pénzekkel ellentétben még nem alakultak ki azok a gyakorlatok, melyek az átláthatóságot szolgálnák, ezért a kriptopénzek komoly lehetőséget jelentenek pénzmosásra és egyéb, bűncselekményekkel kapcsolatos pénzmozgások végrehajtására.

A Reuters ugyancsak friss tudósítása arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban is mozgolódás van: a Szenátus és a piacszabályozó hatóságok képviselő februárban fognak összeülni, hogy megvitassák a digitális pénzek jelenlegi helyzetét és áttekintsék a lehetséges veszélyeket.

Azóta történt

Előzmények