Szűrővel a telefonos spam ellen

Az Egyesült Államokban a piacfelügyelet (Federal Trade Commission – FTC) havonta 200 ezer bejelentést kap, melyek azt panaszolják a polgárok, hogy automaták hívják fel őket telefonjukon, hogy ajánljanak valamit. Habár hatóságilag léptek fel a szemetelő cégek ellen, többet be is zárattak, ám a „telefonos spam” problémája olyan égetővé vált, hogy az FTC tavaly októberben egy 50 ezer dolláros díjazású pályázatot írt ki egy olyan technológiai megoldás kialakítására, mely képes valamelyest védelmet biztosítani a kéretlen hívásokkal szemben. (Ez a jelenség gondot okoz Magyarországon is, különösen az utóbbi időben a mobilokra érkező kéretlen hívások vagy üzenetek miatt.)

A piacfelügyelet most kihirdette a pályázat győzteseit. Kettő ezek közül az illegálisan telefonáló robotokat deríti fel, majd megszakítják a hívási folyamatot, mielőtt a fogyasztó felvenné a kagylót, a harmadik pedig adatbázist építene az érintett hívókból, hogy meggátolja a hívásokat.

Az első díjat az előbb említett két megoldás tervezete kapta megosztva, de a történet érdekessége, hogy az FTC külön elismerésben részesítette két, a Google-nál dolgozó fejlesztő, Daniel Klein és Dean Jackson elképzelését, akik egy szűrő és blokkoló rendszer alapjait vázolták fel. Ők azért nem részesültek pénzjutalomban, mivel megoldásuk nem tért ki arra, hogy a nagyobb cégek esetében, miként valósítható meg.

A megosztott első helyen végzettek közül Aaron Foss, New York-i szabadúszó fejlesztő mutatta be részletesen megoldását az ars technica újságíróinak. (A másik fejlesztő, Serdar Danis ötlete nagyon sokban hasonlít Fosséhoz.)

A „Nomorobo” nevű rendszer mindenféle hanghívásnál működik, legyen az vezetékes, mobil vagy VoIP, és nincs szükség külön hardver beiktatására. A felhasználó átirányítja a hívásait úgy, hogy az a Nomorobónál is csöngjön. Ezek után a beérkező hívásra a Nomorobo reagál először, majd kiszűri a robothívásokat.

A megoldás hátránya, hogy nem minden robothívás illegális az Egyesült Államokban – például az alapítványi támogatásokat kérők, a kormányzati propagandaanyagok, a pártok kampányai stb. -, így a Nomorobónak feltétlenül szüksége van egy engedélyezési, illetve egy tiltólistára (whitelist, blacklist), melyeket karban is kell tartani. Ezt úgy képzelték el, hogy a tiltólistát az FTC adatbázisa biztosítja. Amennyiben a szoftver nem tud dönteni, akkor egy úgynevezett „audio CAPTCHA-t” használna, hogy kiszűrje a robotokat (megkéri a hívót, hogy üssön be egy számot).

A technológia pontos részleteit Foss nem ismertette a nyilvánossággal, mivel az még szabadalmi eljárás alatt van (az FTC valószínűleg megismerhette ezeket is). Annyit lehet tudni, hogy a rendszer az Amazon egyik felhőjére van tervezve.

A másik kézenfekvő probléma ezzel a technológiával, hogy a kéretlen illegális hívások ilyen kiszűrése megnehezíti azok dolgát, akik hívás közben a „bizonytalan” kategóriába kerülnek, hiszen igazolniuk kell, hogy nem robotok.

Azóta történt

Előzmények