„Okos puskákat” tesztel az amerikai hadsereg

Egy induló fegyvergyártó vállalkozás, a texasi(!) TrackingPoint Inc. bejelentette, hogy az általuk fejlesztett „okos fegyverek” annyira megnyerték az amerikai hadsereg tetszését, hogy már el is kezdődtek ezek tesztjei.

Hivatalos információk ugyan nem állnak még rendelkezésre, de a szóbeszéd szerint a hadsereg hat, darabonként 27 ezer dollárba (közel 5,8 millió forintba) kerülő precíziós lőfegyvert szerzett meg nemrég kipróbálásra.

A már tavaly bemutatott fegyvereket idén is megcsodálhatták az érdeklődők egy helyi szakkiállításon a Boulderben tartott bemutatón (Stephen King-rajongóknak: ez a Boulder nem Coloradóban van, hanem Nevadában). Itt kiderült, hogy a csúcstechnológiát kínáló puskák használata nagyon gyorsan megtanulható, célzási pontosságuk pedig ezer méteres távon kiemelkedő – egy, a fegyvert először a kezébe kapó újonc is kiváló eredményeket ér el vele: a gyártó szerint a totálisan újonc lövész ezer méteres távolságnál 70 százalékos bizonyossággal találja el a célt (ugyanő mondta, hogy más fegyvereknél az első használat találati hatékonysága a mesterlövészeknél is csak 20-30 százalék).

A képzett lövészek persze nem rajonganak egy ilyen „intelligens fegyverért”, de a cég vezetőjét ez nem különösebben érdekli, fontosabb számára a hadsereg érdeklődése, akik állítólag szeretnék meghatározni, hogy egy ilyen okos puskát milyen területeken lehet a leghatékonyabban felhasználni.

A civileknek már több száz ilyen puskát értékesítő TrackingPoint egyik fontos újítása, hogy a fegyverek képesek kommunikálni is egymással: ennek sok előnye lehet, hogy csak egyet mondjunk: optimalizálja a lövészek helyzetét, és mindenki arra a célpontra lő, amelyik az ő számára a legbiztosabban eltalálható.

A puskák vezérlését egy Linux-alapú számítógépes rendszer oldja meg, mely számtalan információt kezel: például a szenzorok által küldött képeket, az időjárási viszonyokat, sőt, a Föld forgásának következtében előálló, úgynevezett Coriolis-erőt is. A büszke cégvezető elmondta gyártmányukról, hogy egyetlen tényezőt nem tudnak automatikusan meghatározni, a szél irányát és erejét, ezt kézzel kell bevinni a vezérlő rendszerbe. A fegyverek természetesen wifivel kapcsolódnak az adott számítógéphez (PC, laptop, okostelefon stb.).

A működés valóban „felhasználóbarát”: a vadászrepülőkről ismert módszer szerint a ravaszt egy „nagy piros gomb” egészíti ki: a lövész a gomb megnyomásával indítja el a célbefogás folyamatát, majd amikor a rendszer jelzi a biztos találatot, akkor az igazi ravasz meghúzásával tüzel.

Előzmények