Hirdetés

„Okos puskákat” tesztel az amerikai hadsereg

Egy induló fegyvergyártó vállalkozás, a texasi(!) TrackingPoint Inc. bejelentette, hogy az általuk fejlesztett „okos fegyverek” annyira megnyerték az amerikai hadsereg tetszését, hogy már el is kezdődtek ezek tesztjei.

Hirdetés

Hivatalos információk ugyan nem állnak még rendelkezésre, de a szóbeszéd szerint a hadsereg hat, darabonként 27 ezer dollárba (közel 5,8 millió forintba) kerülő precíziós lőfegyvert szerzett meg nemrég kipróbálásra.

A már tavaly bemutatott fegyvereket idén is megcsodálhatták az érdeklődők egy helyi szakkiállításon a Boulderben tartott bemutatón (Stephen King-rajongóknak: ez a Boulder nem Coloradóban van, hanem Nevadában). Itt kiderült, hogy a csúcstechnológiát kínáló puskák használata nagyon gyorsan megtanulható, célzási pontosságuk pedig ezer méteres távon kiemelkedő – egy, a fegyvert először a kezébe kapó újonc is kiváló eredményeket ér el vele: a gyártó szerint a totálisan újonc lövész ezer méteres távolságnál 70 százalékos bizonyossággal találja el a célt (ugyanő mondta, hogy más fegyvereknél az első használat találati hatékonysága a mesterlövészeknél is csak 20-30 százalék).

A képzett lövészek persze nem rajonganak egy ilyen „intelligens fegyverért”, de a cég vezetőjét ez nem különösebben érdekli, fontosabb számára a hadsereg érdeklődése, akik állítólag szeretnék meghatározni, hogy egy ilyen okos puskát milyen területeken lehet a leghatékonyabban felhasználni.

A civileknek már több száz ilyen puskát értékesítő TrackingPoint egyik fontos újítása, hogy a fegyverek képesek kommunikálni is egymással: ennek sok előnye lehet, hogy csak egyet mondjunk: optimalizálja a lövészek helyzetét, és mindenki arra a célpontra lő, amelyik az ő számára a legbiztosabban eltalálható.

A puskák vezérlését egy Linux-alapú számítógépes rendszer oldja meg, mely számtalan információt kezel: például a szenzorok által küldött képeket, az időjárási viszonyokat, sőt, a Föld forgásának következtében előálló, úgynevezett Coriolis-erőt is. A büszke cégvezető elmondta gyártmányukról, hogy egyetlen tényezőt nem tudnak automatikusan meghatározni, a szél irányát és erejét, ezt kézzel kell bevinni a vezérlő rendszerbe. A fegyverek természetesen wifivel kapcsolódnak az adott számítógéphez (PC, laptop, okostelefon stb.).

A működés valóban „felhasználóbarát”: a vadászrepülőkről ismert módszer szerint a ravaszt egy „nagy piros gomb” egészíti ki: a lövész a gomb megnyomásával indítja el a célbefogás folyamatát, majd amikor a rendszer jelzi a biztos találatot, akkor az igazi ravasz meghúzásával tüzel.

Előzmények