Szuperrobotok tervezésére írt ki pályázatot a DARPA

Az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) újabb versenyfelhívást adott ki, melyben olyan robotok építésére buzdítják a szakembereket, amelyek elvégzik helyettünk a piszkos munkát. A DARPA felhívja az indulók figyelmét, hogy legyenek nyitottak az új formák iránt, nem kell feltétlenül ember alakú szerkezetet alkotni. Aaron Edsinger, a San Franciscó-i Meka Robotics tervezőmérnöke a New York Times-nak azt nyilatkozta, már fel is vette a kapcsolatot más tervezőkkel, és beszéltek arról, milyen formákban lenne fantázia. Mint elmondta, pókok, majmok, medvék, kenguruk, kecskék és egyéb állatok is inspirációt jelenthetnek a verseny kapcsán.

A DARPA mostani kiírásában a megoldandó feladat összetettsége az igazi kihívás: sorba vettek nyolc feladattípust, amelyeket el kell tudnia végezni robotoknak. Ilyen például, hogy képesek legyenek járművet vezetni katasztrófaövezetben, törmelékeken járni, létrát állítani, kicserélni egy törött szivattyút, vagy elzárni egy szivárgó szelepet – ám mindezekre nem egy-egy célrobotot kell tervezni, ilyenek már szép számmal akadnak, hanem a pályázó robotoknak az összes feladatott teljesíteniük kell a nyolc részből álló versenyen.

A verseny ötlete először a 2011-es japán földrengést és cunamit követően merült fel a szervezőkben. Az áradások következtében a meghibásodott fukusimai atomreaktor megközelíthetetlen volt, a hatóságok napokig csak a távolból szemlélték tehetetlenül a katasztrófahelyzetet, egységet küldeni az épülethez ugyanis nem lett volna biztonságos.

A győztes csapat a tervek szerint kétmillió dolláros fődíjjal gazdagodhat. A hivatalosan októberben induló versenyre májusig lehet jelentkezni. Az nem feltétel, hogy a robotok teljesen önállóak legyenek, azonban némi autonóm működés szükséges, ugyanis a katasztrófa sújtotta övezetek nem épp a tökéletes wifi-lefedettségről híresek. A gépek prototípusairól szóló terveket május végéig várják a jelentkezőktől, a megmérettetésre pedig 28 hónappal később kerítenének sort.

Azóta történt

Előzmények