Agyhullámokkal irányított robotot mutattak be svájci kutatók

Svájci kutatók ma egy olyan robot működését demonstrálták, melyet egy mozgássérült, részlegesen vagy teljesen lebénult ember a gondolataival képes irányítani. Hasonló kísérletek zajlottak már az Egyesült Államokban és Németországban is, ám a svájci megoldással ellentétben ezekben az esetekben vagy testileg egészséges ember volt az alany, vagy pedig agyba ültetett implantátumra volt szükség – számolt be az eseményről az AP hírügynökség.

Hirdetés

A Lausanne-ban lévő Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben a bemutató során a részlegesen lebénult, az onnan 100 kilométerre fekvő kórházban tartózkodó Mark-Andre Duc agyi impulzusait egy sisak segítségével továbbították a laboratóriumba. A gondolatokat, pontosabban: az agytevékenység keltette elektromos jeleket egy, a kórházban lévő laptopon dekódolták, majd az eredményként létrejövő utasításokat küldték el a laborban lévő, 30 centiméteres kis robotnak. Duc betegsége folytán a lábait és az ujjait nem tudja mozgatni, és azt képzelte el, hogy a lebénult végtagok megmozdulnak: a robot pedig végrehajtotta az utasítást. A beteg elmondta, hogy egy problémamentes napon könnyű irányítani a robotot, ám ha fájdalmai vannak, akkor nagyon nehéz.

A kutatócsapat vezetője, Jose Millan szerint épp ez, a fájdalom okozta „háttérzaj”, illetve az elkalandozás, a koncentráció csökkenése jelenti számukra a legnagyobb kihívást, és a lebénult embereknél épp e kettő lép fel erőteljesen, a betegek nem képesek sokáig koncentrálni. Ezen úgy próbáltak meg segíteni, hogy az agyi jelből egyszer kiolvasott utasítást a robot mindaddig végrehajtja, amíg nem kap új utasítást, illetve amíg nem ütközik valamilyen akadályba.

Millan elmondta, hogy a készüléket tesztelték már betegek otthonában is, de jelen állapotában még messze nem olyan kezelhető, mint a hasonló elven működő játékvezérlők, még évek szükségesek ahhoz, hogy a folyamatos finomításokkal egy egyszerűen használható eszközhöz jussanak a mozgássérültek.

Azóta történt

Előzmények